Yayın kurulu toplantısı nedir?
Medya kuruluşlarında, haber akışını organize etmek ve hedef kitleye sunulacak haberleri belirleyerek, bu haberlerin nasıl sunulacağına karar verilen en önemli toplantıdır.
Bu toplantılar genellikle günde iki defa olmak üzere sabah saatlerinde (saat 10.00 gibi) ve öğleden sonra (15.00 gibi) yapılabilir. Bazı gazetelerde bu toplantı günde bir defa ve öğlene doğru (11.00 gibi) da yapılabilir. Televizyonlarda ise, akşam ana haber bültenleri önemli olduğu için bu toplantılar, öğleden sonra gerçekleştirilir.
Kimler katılır
Yayın kurulu toplantılarına genel yayın müdürü, yazı işleri müdürü / müdürleri, editörler, haber müdürleri, bölüm şefleri, görsel yönetmen katılmaktadır.
Sabah toplantılarında, bir gün önce çıkan gazetedeki ya da haber bültenindeki yanlışlıklar tartışılıp, rakip gazetelerin veya televizyonların durumu, atlanılmış ve atlatılmış haberler masaya yatırılarak o gün neler yapılacağı, haber gündeminin nelerden oluştuğu, hangi haberlere önem verileceği, hangi haberin gazetede manşete ya da televizyonda birinci haber olarak verileceği tartışılır. Yayın kurulu toplantısına göre günlük olarak, gazete, radyo ve televizyonun haber sunumuna yön verilir. Öğlen toplantısında ise, sabah ele alınması düşünülen haber konularına ve gündeme ilişkin gelişmeler, gündem dışı olan önemli haberler tartışılarak, manşete ya da birinci haber olarak neyin gireceği ve diğer yer verilecek haberler karara bağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder