Medya hiyerarşisi nedir

Medya hiyerarşisi nedir?

medya hiyerarşisi
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere medya hiyerarşisinin ne olduğunu anlatmaya çalışacağım. Hiyerarşi demek sıralama anlamına geliyor kısaca. Medya hiyerarşisi de medya kuruluşunda yer alacak haberlerin hangi sırada veya hangi sayfa­da yer verileceğine karar verilmesi manasına geliyor. Bir gazetenin haber hiyerarşisini belirleyen unsurlar, ha­berin hangi sayfada ve sayfanın neresinde yayınlandığı ya da yayınlanacağı ile tanımlanır.

Bir gazete sayfasında yayınlanacak haber için sayfadaki konum belli anlamlara gelir: 
Bir gazete sayfasındaki haber­ler; (1) manşet, çoğunlukla sol üst tarafı, sonra (2) sağ üst ta­rafı, (3) sol alt ve (4) sağ alt tarafı şeklinde azalan bir önem­lilik sırası ile yayınlanır. Bunun anlamı, gazetenin en önem­li haberinin manşet haberi olduğudur. Gazetenin iç sayfala­rına doğru gidildikçe, haberin göreceli değeri düşmektedir. Eş deyişle, gazete yayın politikası açısından en önemli ha­berler birinci ve onu izleyen sayfalara yerleştirilirken, diğer haberler daha iç sayfalarda işlenir ya da bazı haberlere say­falarda hiç yer verilmez. 
Bir başka gösterge ise haberin sayfada kapladığı alandır. Daha önemli haberler, sayfada daha fazla yer kaplamakta­dır. Bir dergide ise en önemli haber gazetenin manşet habe­rine karşılık geldiği söylenebilecek "kapak haberi dir. Der­ginin en önemli haberini kapak konusu oluşturur.

Radyo ve televizyon haber bültenlerinde ise haberlerin belirli bir sıralaması bulunur. Bültende ilk okunan haber, en önemli haberdir. Bir başka önemlilik göstergesi de bültende  ne kadar sürenin hangi haber için ayrıldığıdır. Daha uzun süren haberler, daha önemli haberlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...