İnternet haberi nasıl yazılır?
İnternet haberciliğinde geleneksel haber yazma teknikleri farklı biçimlerde kullanılır. T modeli, ters piramit modeli ve online piramit bunların başlıcalarıdır.Web'de T modeli nedir?
İnternet haberciliğinde kullanılan haber yazma tekniğidir. Bu modelde olayın amacı (T'nin yatay çizgisi), olayı özetler ve genelde 'neden' olduğunu açıklar.
Birisinin haberi baştan sona okumasını sağlamak için, olayın sonucunu en sonda vermeye gerek yoktur. Bu gerekçeyle habere ilişkin 2-3 cümleyle anlatılacak özet ile olayın sonucu, T modelinin üst çizgisini oluşturmaktadır.
Olayın nasıl ve neden olduğunu anlatan haberin detay kısmı, T'nin dikey çizgisini oluşturmaktadır. Yazar, olayı öyküsel biçimde anlatacağı herhangi bir yazım biçiminde yazabilir; bir anekdot verir ve olayı aşırıya kaçmamak üzere tüm detayları ile anlatır. T'nin dikey çizgisini yazarken muhabir, "blok yığını" biçiminde yazabileceği gibi burada ters piramitle haber yazımını da kullanabilir. Muhabir, burada haberi kısaca özetleyebilir ya da belirli anekdotlar verebilir ve hikayenin geri kalanını yazar.
Web'de "ters piramit" modeli nasıldır
Web'deki haberlerde ters piramit en yoğun kullanılan modeldir. Çeşitli araştırmalara göre web sayfalarındaki uzun yazılar nedeniyle oluşan ekran kaydırma işleminden internet kullanıcıları hiç hoşlanmamaktadır ve bu nedenle birçok okur, haberleri okumadan sayfadan uzaklaşabilmektedir. Bu gerekçeyle haberlerin, ters piramit olarak, diğer deyişle en önemli unsurları ve sonucu içeren bir-iki cümleden oluşan bir girişten sonra haberin detayının verilmesi, web ortamındaki yazılarda özellikle uygulanması gereken bir yazım kuralı olarak gösterilmektedir. Bunun nedeni ise, internet kullanıcılarının yüzde 79'unun web sayfalannı kelime-kelime okumak yerine göz attığı ve yalnızca yüzde 16 kullanıcının kelime-kelime yazıları okuduğu gerçeğidir. Burada bilgisayar ekranından okumanın basılı materyale göre yüzde 25 oranında daha zor olması da önemlidir ve bu nedenle web'deki yazı içeriklerinin basılı materyallere oranla yüzde 50 oranında az olması önerilmektedir.
Web'de "online piramit" modeli nasıldır
Online haber yayımı için online piramit görüşü de geliştirilmiş ve bu yöntemde; web sitesinin ilk ekranına, eşdeyişle üst katmana başlık ve haberi özetleyen, önemli noktaları içeren bir paragraf yerleştirmekte ve buraya da bağlantı vererek haberin detayı için ayn bir veya birkaç katmana geçiş verilmektedir. İzleyen katmanlar, haberin detayını ve arkaplan enformasyonu sunmaktadır.
Online piramit, ters piramit tarzına benzemekle birlikte, burada birden fazla katman, eşdeyişle web sayfası kullanılmakta ve her bağlantılı katmanın aynı muhabir tarafından yazılmasına gerek bulunmamakta ve ayrıca, haber içeriğine ilişkin başka haber sitelerdeki sayfalara da linkle bağlanılabilmektedir. Online piramiti oluşturan katmanlar şunları içerebilmektedir:
- Fotoğraflar ve haberdeki ana rollerde bulunan kişilere ilişkin biyografiler
- Olayın gelişme sürecine ve aşamalanna ilişkin bilgiler
- Görüşme metinleri
- Haberle ilgili kuramların ve örgütlerin web sitelerine linkler
- Habere ilişkin ses ve görüntü dosyaları ‘ Orijinal dokümanlara, rapor ve basın bültenlerine linkler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder