Haber toplama teknikleri: Gözlem, röportaj, araştırma

Haber toplama teknikleri

Haber toplamanın haber türüne göre değişik teknikleri vardır. Sizler için haber toplarken kullanılan 3 temel teknikten bahsedeceğim.


Gözlem:


Habere ilk elden ulaşma yöntemi gözleme dayanır. Gözlenebilen ya da yaşanan olaylar ilk haber toplama yöntemidir. Haberciliğin temeli gözlem yeteneğine dayanır. Siz de takdir edersiniz ki her zaman her olayı görmek, şahit olmak imkansızdır. Bu yüzden ikinci kaynaklara ihtiyaç duyulur ve haberde onların gözlemleri aktarılır.

Görüşme ve röportaj:

Bir muhabir belli konulardaki sorularına yanıt araması gerekir. Röportaj yüz yüze veya telefonla yapılabildiği gibi dolaylı olarak veya yazılı olarak da gerçekleştirilebilir. İnternet üzerinden de röportaj yapılabilmektedir. Bu yöntemde görüşülen kişinin şahsi görüş ve fikirlerine yer verilir.

Araştırma:

İpucu elde edilen bilgilerin ayrıntılı hale getirilmesi ve sağlıklı bilgilere ulaşılması için araştırma yapılması gerekir. Değişik yöntemlerle değişik kaynaklara ulaşmayı ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeyi gerektiren bu yöntem en zahmetli ama en gerekli haber toplama yöntemidir.

Haber toplama teknikleri, aslında çok geniş bir konudur ve daha detaylı bir şekilde anlatılabilir. Ama haber toplama teknikleri çok detaylı anlatarak dallandırıp budaklandırarak anlatmak kafa karışıklığına da sebep olacağı için biraz basit şekilde anlatma gereği duydum. Haber toplama tekniklerini ana hatlarıyla bu şekilde bilmeniz yeterlidir diye düşünüyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...