Türkiye'deki Haber Ajansları

Türkiye'de haber ajansları

ülkemizdeki haber ajansları
Türkiye’de faaliyet gösteren, gazete, televizyon, radyo ve web sitelerinin haber, görüntü ve fotoğraf ihtiyaçlarını karşılayan ajansları sizler için araştırdım. Aşağıda Türkiye’de en etkin haber ajansları hakkında bilgiler bulunmaktadır. İlk olarak Atatürk’ün kurduğu Anadolu Ajansı ile başlayalım

Anadolu ajansı (AA)

anadolu ajansı

Anadolu ajansı yarı resmi bir ajans statüsündedir. Devletin bütçe imkanlarından faydalanan Anadolu Ajansı’nın Türkiye’nin bütün il ve ilçelerinde büroları bulunur. Ajansın merkezi Ankara’dadır.  Anadolu Ajansı  birçok yabancı haber ajansı ile abone veya değiş-tokuş sözleşmeli haber alışverişi yapar.
Türkiye’nin her yerindeki muhabirleri haber ve fotoğrafları Ankara’ya ulaştırır. Diğer bölgelerden haberler dial-up telefon hattı yöntemiyle ana bilgisayarla bağlantı kurularak geçilmektedir. Muhabirler haber veya fotoğraflarını Telekom hattını kullanarak modem yoluyla Ankara’ya  ulaştırmaktadır.  Ayrıca Anadolu Ajansı uydu yayını sistemini kullanarak fotoğraf ve haberlerini çok hızlı bir şekilde abonelerine ulaştırır.


Doğan Haber Ajansı  (DHA)

doğan haber ajansı

Doğan Yayın Grubuna ait bir Türk haber ajansıdır. 1999 yılında Hürriyet Haber Ajansı ve Milliyet Haber Ajansı’nın birleşmesiyle kurulmuştur. Televizyon ve gazete, radyo ve web sitelerin  haber, fotoğraf ve görüntü  ihtiyaçlarını karşılar.
Türkiye’nin büyük bölümünde geniş bir muhabir ağı vardır.  Merkezi İstanbul’da bulunan Ajans ın yurt içinde 34 bürosu var. Ajansın resmi sitesinde,  büroların İstanbul’daki merkeze ayda ortalama 6.000 haber, 3.000 görüntülü haber, 11.000 fotoğraf servisi yaptığı bilgisi var.


İhlas Haber Ajansı (İHA)

ihlas haber ajansı

Türkiye’de en çok haber, fotoğraf ve görüntü geçen ajanstır.  Mesleğimde ilk ofis tecrübemde ajanstan haber çekerken hayret ederdim.  Diğer haber ajansları günde 5-6 haber geçerken İha’dan 25- 30 haber düşerdi bize. Bu anlamda gerçekten başarılılar. En geniş muhabir ve haber yelpazesi olan ajanstır diyebiliriz.

Merkezi İstanbul'dadır. Türkiye'deki en kapsamlı haber ajansı olan İHA'nın yurt içinde ve yurt dışında 145 bürosu vardır. 300'den fazla Türk ve dünyaca ünlü uluslararası medya kuruluşu ile çalışmaktadır


Cihan Haber Ajansı (CİHAN)

cihan haber ajansı

Feza Yayın Grubu'na ait olan Cihan Haber Ajansı 1992 yılında kuruldu. Ajansın merkezi İstanbul'dadır. A grubu kanallar olarak nitelendirilen televizyon kanallarının birçoğu Cihan'a abonedir. CHA, günde yaklaşık olarak 450 yazılı haber, 800 fotoğraf, 250 fotoğraflı haber ve 85 görüntülü haber servis ediyor. Ajans, Türkçe ile birlikte İngilizce, Rusça ve Arapça olarak da müşterilerine haber fotoğraf ve görüntü hizmeti veriyor.



Kaynaklar:
Oya Tokgöz - Temel Gazetecilik
www. dha.com.tr
www.iha.com.tr
www.cihan.com.tr
www.aa.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...