Haberde başlık nasıl yazılır. Başlık yazmanın püf noktaları

haberde başlık nasıl atılır
Haberde başlık nasıl yazılır

Haberde başlık yazma konusu çoğu muhabirin veya öğrenci için büyük bir problemdir. Haberde ilk olarak başlık mı yazılmalı yoksa haber metni yazıldıktan sonra mı başlık atmalı diye kara kara düşünürler. Bu konunun zihinleri bu kadar meşgul etmesinin sebebi haber başlığının haberin en önemli öğesi olmasıdır. Haberi ilgi çekici kılan ve haberi okutan temel öğe haberin başlığıdır. Haberin spotu, flaşı ve haber metni başlıktan sonraki diğer önemli öğelerdir.
Haber başlığı nasıl yazılır diye merak edenler için şunu söyleyeyim. Haber başlığını yazarken en önemli nokta ilginç olması ve birkaç kelime ile haberi özetlemesidir. İlginç olmayan başlık veya haberin içeriğiyle ilgisiz olan başlık haber metni için dezavantajdır. Haber başlığını oluştururken "Bu olayı en yakın arkadaşıma anlatsam birkaç kelimeyle nasıl anlatırım" diye sorulması lazım. Haberde başlık kompozisyonu öğeleri de haber başlığı kadar önemlidir. Haberin başlığı, üst başlığı, ana başlığı, ara başlığı ve haberin spotu da haberin okunmasını sağlayan en önemli etkenlerdendir. Aşağıda sizler için haberde başlık kompozisyonu öğelerini örneklerle paylaşıyorum.

Haberde başlık kompozisyonu öğeleri nelerdir?

Haberlerde başlık kompozisyonunu oluşturan beş öğe vardır ve her haberde bu öğelerin tümünün bulunması zorunlu değildir. Bunlar üst başlık, ana başlık, alt başlık, spot ve ara başlık şeklinde tanımlanır.Bir haber çerçevesinde başlık kompozisyonunu şöyle örnekleyebiliriz:




Üst başlık:

Şampiyonanın son gününde Paliani ile üçüncü altınımızı aldık 

Ana başlık:

Altın yumruk 

Alt başlık:

Finlandiya'da 57 kilo boksörümüz Ramazan Paliani, finalde Bulgar Georgiev'i 8-5 yendi ve altına uzandı...

Haber spotu:

Finlandiya'da 57 kilo boksörümüz Ramazan Pahanı, finalde Bulgar Georgiev'i 8-5 yenerek altına uzanırken, takımımız 40 puanlı Rusya'nın ardından 29 puanla Avrupa İkincisi oldu.

Haber metni:

Avrupa Boks Şampiyonasında, 57 kiloda Ramazan Pah¬an, şampiyonluğu kazanarak Türkiye'ye 3. Altın madal¬yayı getirdi. Finlandiya'nın Tampere kentinde düzenlenen şampiyonanın son gününde ringe çıkan Ramazan Paliani, finalde, 17 yaşındaki Bulgar rakibi Boris Georgi. ev ile karşılaştı. Son raundda rakibine saydıran Paliani, 8-5'lik sonuçla şampiyonluğu hak etti.

Ara başlık:

Takım halinde ikinci olduk 

Haber metni (devamı):

Bu arada takımımız, 40 puanlı Rusya'nın ardından 29 puanla Avrupa İkincisi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...