Gazete sayfa tasarımında kullanılan programlar

Gazete sayfa tasarımında hangi programlar kullanılır

sayfa tasarımında kullanılan programlar
Gazetelerde sayfaların nasıl hazırlandığı, mizanpajın nasıl yapıldığı, masaüstü yayıncılıkla ilgilenen herkesin merak ettiği bir konudur. Gazete ve dergilerde sayfaların yapım sürecinin hangi aşamalardan geçtiğini ve sayfaların hangi programlarla yapıldığı konusunda bu yazımız sayesinde biraz bilgi edinebileceksiniz.


Gazete ve dergilerde sayfalar her ne kadar bazı programlar kullanılarak yapılsa da bu konu aslında grafikerlerin hayal gücüye alakalı bir konu. Sayfa hazırlamak için sadece sayfa tasarımı programı bilmek yeterli değil. Bunun yanında hayal gücün ve yaratıcılık da son derece önemlidir. Program bilgisi ne kadar iyi olursa olsun, yaratıcılığın kullanılmadığı bir sayfa görsel hazdan uzak olacaktır. Gazete ve dergi sayfalarında görselliğin de önemi düşünüldüğünde sayfa tasarımcısının hayal gücü ve bakış açısının da o oranda önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Kısa bir giriş yaptıktan sonra gelelim sayfa hazırlama aşamasına. Diyelim ki sayfalara yerleştirmek için gerekli olan yazılar, fotoğraflar ve diğer görsel dokümanlar elimizde mevcut. Fakat hangi programla yapıldığını bilmiyoruz. Merak etmeyin, birazdan öğreneceğiz.

İlk olarak şu soruya cevap vermemiz gerekiyor.  Okul gazetesi tarzında bir çalışma yapmayı mı düşünüyoruz. Yoksa daha profesyonel bir çalışma mı yapacağız.
Cevap birinci seçenek ise, yani okul gazetesi tarzında basit bir şey yapmak istiyorsak bunu Office programı içerisinde yer alan Word ile de yapabiliriz. Word ile çalışmalarımızın ebatlarını belirleyip, istediğimiz alanlara yazı ve fotoğraflar ekleyebiliriz. Bunun yanında Microsoft Office ile birlikte gelen Publisher ile de basit sayfa tasarımları yapabiliriz.
Okul gazetesi yapmak istiyorsanız "Okul gazetesi için ilginç fikirler" adlı yazıya göz atabilirsiniz.
Cevabımız ikinci seçenek ise, yani daha profesyonel bir çalışma düşünüyorsak, aşağıdaki programlar bize yardımcı olacaktır.

1.Adobe Photoshop:

gazete tasarım programı

Sayfa tasarımı yapanlar için olmazsa olmaz bir programdır. Sayfa tasarım programı değildir fakat tasarım programlarında kullanılacak fotoğrafları işlemek için kullanılır. Profesyonel bir gazete sayfası tasarımında görselliğin ön planda olması gerekir. Bunun için  de fotoğrafların boyutu, kalitesi, çözünürlüğü vb. etkenler önemli rol oynar. Adobe Photoshop programı sayesinde sayfalarınız için kullanacağınız fotoğraflarda kesme, ölçeklendirme, dekupe gibi ana işlemleri yapabilirsiniz.  Bunun yanında bu program sayesinde fotoğraflarınızın renk ayarlarını yaparak daha canlı ve etkileyici hale getirebilirsiniz.  

Bu programın en önemli özelliği ise fotoğrafların formatlarını değiştirme olanağı sağlaması. Hangi programda çalışma yaparsak yapalım, gazete ve dergilerin baskı kalitesinin iyi olması için fotoğrafların mutlaka TIFF formatında olması gerekir.  Adobe photoshop JPEG formatındaki fotoğrafları TIFF formatına çevirmek için bizim işimizi fazlasıyla görecektir.  Fotoşopta sayfa mizanpajı yapılmaz.  Photoshopta işlenmiş fotoğraflar sayfa mizanpajı için uygun hale getirilir.

2.Quark XPress:


gazete yapma programı


Quark XPress sayfa tasarımı için özel olarak üretilmiş bir programdır. Gazete ve dergi mizanpajında en çok kullanılan programdır. Dünyada masaüstü yayıncılıkta en çok kullanılan programdır.  Gayet kullanışlı bir sayfa tasarım programı olan Quark XPress sayesinde gazete ve dergi tasarımlarınızı rahatlıkla yapabilirsiniz.
dergi tasarım programı

Bu program ile sayfa ölçülerinizi isteğiniz gibi ayarlayabilir, kenar boşluklarını belirleyebilirsiniz.Aynı zamanda bu program ile sayfalarınızı kolaylıkla sütunlara bölebilirsiniz. Çalışmalarınıza ekleyeceğiniz metinleri bir metin kutusu açarak rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde fotoğraf kutusu açarak dilediğiniz alana fotoğraf ekleyebilirsiniz.  Başlık-alt başlık-üst başlık- ara başlık konfigürasyonunu rahatlıkla yapabileceğiniz bu program sayesinde çalışmalarınıza ilginç görsel efektler ekleyebilirsiniz.

3.Adobe İndesign:



Adobe’nin üretmiş olduğu bir sayfa tasarım programıdır. Masaütü yayıncılıkta en fazla tercih edilen programlardan biridir. Kullanımı ve menüsü Quark XPress ile benzerlik göstermekle birlikte aralarında  küçük farklar bunmaktadır. Tümüyle gazete, dergi veel ilanı hazırlayabileceğiniz nitelikte bir programdır. Adobe İndesign ile rahat ve düzenli bir şekilde gazete ve dergi sayfası oluşturabilir, el ilanları hazırlayabilirsiniz.


12 yorum:

  1. Okul gazetenizin sayfa tasarımı konusunda yardımcı olabilirim. Buradan bana ulaşabilirsiniz

    YanıtlaSil
  2. Berk bey nasıl yardımcı olabilirim

    YanıtlaSil
  3. okul gazetesi hazırlicazda yardımcı olabilecek varmı

    YanıtlaSil
  4. Devran can. Kaçıncı sınıf.
    Okul gazetesi için kafanızda şablon oturttuysanız sayfa tasarımı konusunda yardımcı oluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 11.sinifim ama gazete tum okulu kapsicak daha başlmadik buyuk ihtimale bu hafta başlariz yardimci olursan sevinirim.

      Sil
    2. Kaç sayfa olacak gazete. Gazete ebatları standart mı olacak. Siyah beyaz mı renkli mi olacak. Gazeteye logo buldunuz mu.

      Sil
    3. Bilmiyorum bu hafta hoca soyliyecek ona gore ben sana ulaşirim

      Sil
    4. Merhabalar final ödevi için 6 Sayfa gazete hazırlamamız gerekiyor ,lütfen yardımcı olurmusunuz

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir sosyal medya hesabınız varsa acil sizinle görüşmem gerekiyor hasan emre demiray ismim çok acil

      Sil
    2. facebook/haberci blogu

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...