Gazete ve dergi tasarımında hangi fontlar kullanılmalı

Gazete ve dergi tasarımında hangi fontlar kullanılmalı


dergi tasarımı fontları

Gazete ve dergi tasarımlarında hangi fontların kullanıldığı, en çok hangi fontların tercih edildiği konusunda kesin bir şey söylemek güç. Gazete veya dergilerin içerikleri yani siyasi, ekonomik, spor içerikli olmaları kullanılan yazı fontları seçiminde etkili.


Gerek profesyonel bir grafiker veya sayfa tasarımcısı olsun, gerekse bu işlerle amatör olarak ilgilenenler olsun sayfa tasarımında kullanılan fontlar konusu her zaman merak edilmiştir. Kullanılan yazı karakterleri, yazı fontları hatta yazıların puntoları bile okuyucuya sunulan içeriğin ilgi çekici olmasında etkili olan ana unsurlardır. Her ne kadar yazılı basında “fotoğraf sunulan metnin ana unsurudur” anlayışı hakim gibi görünse de yazılı basında en önemli unsur yazının kendisi yani fontu, puntosu ve yazının rengidir. Hatta yazıların bold veya italik olması bile yazı içeriğinin etkili ve ilgi çekici olmasını sağlamaktadır.




Farklı karakterler kullanılmalı

Gazete ve dergi içeriği yazarken kesin kurallara bağlı kalmamanız yazıları sıkıcı olmaktan kurtaracaktır. Yani yazıların başlıkları ile metnin içeriğini aynı yazı fontları ile oluşturmak zorunda değilsiniz. Haberlerin veya metnin başlığında kalın karakterler kullanmak gelenek haline gelse de bazı gazete ve dergilerde kalın fontlar yerine ince yazı fontları kullanılmaktadır.

Başlıklar için kalın, haber içeriği için kibar karakterler

Gazetelerde haberin başlığı, üst başlığı, alt başlığı, flaşı/spotu ve ara başlıklarında farklı fontlar kullanmak hem okurun işini kolaylaştıracaktır hem de görsel olarak daha güzel görünecektir. Ana başlıklarda genellikle Franklin, berivan Merve veya antique olive compact fontları kullanılmaktadır. Ara başlıklar için tercih edilen fontlar ise Swiss Blk Bt, Impact, Eras Bd BT gibi fontlardır. Haber içeriklerinde de daha çok times new roman, helvetica, Humanst521 BT, Korinna BT fontları tercih edilmektedir.

Haber içeriği için Times New Roman'dan şaşmayın

Haberlerin en önemli kısmı haberin başlığı olduğuna göre haber başlığının kalın karakter olması önemli. İsterseniz biraz araştırma sonucunda beğendiğiniz farklı kalın karakterler de kullanabilirsiniz. Haber başlığı haricinde kullanılan yazı fontları biraz daha ince karakterler olmalı. Haberin en küçük fontlu ve en zarif karakteri haberin içeriği olmalı. Burada size nacizane tavsiyem haber içeriklerinde Times New Romandan şaşmamak gerektiğini düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...