Okul gazetesi nasıl yapılır - Sıradışı fikirler

 Okul gazetesi için sıradışı fikirler

okul gazetesi nasıl hazırlanır
Herkes mutlaka öğrencilik döneminde en az bir kere okul gazetesi hazırlamıştır veya hazırlanmasında katkıda bulunmuştur. Henüz okul gazetesi hazırlamayan öğrenciler de okul gazetesinin nasıl hazırlandığını merak ediyor.  Hazırlanacak olan okul gazetesinin içeriğinde neler olması gerektiği, nasıl fotoğraflar eklenmesi gerektiği, hangi programda hazırlanacağı konusu öğrenciler tarafından hep merak konusu olmuştur. İş sadece yazı ve fotoğraf bulmakla bitmiyor tabiî ki. Gazetenin hazırlanacağı programın seçimi de önemli.  Baskıya hazır hale gelen gazetenin matbaada basım süreci de gazeteyi hazırlama süreci kadar önemli.

Okul gazetesi hazırlamaya karar veren öğrencilerin en çok yaşadığı problem  “içerik” problemidir. Bu nedenle ilk olarak okul gazetesinde yer alabilecek içerik konusuna değinme istiyorum. Okul gazetesinde yer alabilecek içerik konusunu gazete yayın ekibiyle birlikte konuşarak karar vermekte fayda var.  Daha ilginç olması gazeteyi ilgi çekici yapan unsurlardan en önemlisi tabii. Bu ilginçliği sağlamak da içerikle alakalı. Bu yazıda özellikle sizlere okul gazetesini nasıl ilginç hale getireceğimizden bahsedeceğim.

Gazetenin sıkıcı olmasını önlemek için içeriğin canlı ve her kesimin ilgisini çekebilecek şekilde  oluşturulmasında fayda var. Fıkra, bilmece ve şiirlerle doldurulmuş gazete sayfaları gazeteyi okuyanlar tarafından bir süre sonra sıkıcı gelecektir.  Bu nedenle farklı içerik üretmek öncelikli amacımız olmalı. Tabiiki fıkra olacak, şiir olacak ama gazeteyi canlı tutmak ve güncel hale getirmek için başka şeyler de gerek.   İyi de nasıl canlılık sağlanır? İlginçliği sağlamak için neler yapılır?
Öncelikle gazetede okuyucuyu sıkmamak ve canlılığı sağlamak için gazete içeriğini herkesin kendinden bir şeyler bulacak şekilde düzenlemeliyiz.  Okul  ile alakasız, öğrenciler ile alakasız yazılar dikkat çekmez. Gazetede öyle şeyler olsun ki, her sınıftan, her yaştan öğrenci gazeteyi ilgiyle okusun. Hatta okul dışında bile ilgiyle okunmasını sağlamak sizin elinizde.  İlk olarak okul gazetesinde yer alabilecek temel içerikleri sıralayayım.


Okul gazetesinde yer alabilecek temel içerikler

Şiir
Atasözü/özlü sözler
Fıkralar
Komik yazılar
Belirli gün ve haftalar vs.
Yukarıda sıraladıklarım her okul gazetesinde olan içerikler. Ama biz bunlarla yetinmeyip başka içerikler koyacağız gazetemize.  Peki bu içerik ne olabilir. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:


OKUL GAZETESİ İÇİN SIRADIŞI İÇERİK FİKİRLERİ

Röportaj: Belirlediğimiz bir konu hakkında bir öğretmenle yapılacak röportaj gazeteyi ilgi çekici kılacaktır.  Röportajda önemli şey röportaj konusu elbette.  Güzel bir konu belirleyip yaptığınız röportaj okuyucular tarafından merak uyandıracaktır. Konu olarak da okulda gündemde olan bir konuyu seçebilirsiniz. Karşılıklı soru-cevap şeklinde hazırlanmış bir röportaj yazısı bile ilgi çekmeye yetecektir. Bunu yapabilirseniz okuyucularınız gazetenizi merakla ve ilgiyle sonuna kadar okuyacaktır.

Spor sayfası: Evet evet...  Spor sayfası. Okul gazetesinde spor sayfasının ne işi var demeyin. Tabiiki öyle ulusal gazetelerdeki gibi haberler yapmayacaksınız. Okul gazetesinde tutup da Fenerbahçe – Galatasaray derbisini yazarsanız bu fazla ilgi çekici olmayacaktır. Unutmayın sizin okur kitleniz öğrenciler ve o civardaki esnaf, veliler vs. Örneğin 7-A  sınıfı ile 7-B sınıfı arasında yapılan futbol müsabakasını gazetenizin sayfasına taşıyabilirsiniz. Çok da güzel olur. Müsabaka haberlerinin içerisine biraz mizah biraz espri de ekleyince tadından yenmez. Ayrıca öğrenciler arasında yapılan masa tenisi turnuvaları, basketbol, voleybol müsabakaları da gazetenin spor sayfasında yer alabilir. Böylece okurlarınızın ilgisini canlı tutabilirsiniz.

İlginç başlıklar: Haberler için yazacağınız ilginç başlıklar okuyucunun dikkatini çeker ve gazeteyi okuyanlar bundan keyif alır. Mesela 7/A futbol takımının 7/B’yi yendiği bir futbol karşılaşmasının başlığını “7/A 7/B’yi yendi” şeklinde atmayın. Bunun yerine biraz esprili ilginç başlıklar kullanabilirsiniz. Bu da sizin yaratıcılığınızla alakalı.

Tarihçe: Bulunduğunuz il, ilçe veya köyün tarihçesine yer vermek gazetenin canlılığı açısından kötü bir fikir değil. Ama çok detaylı bir tarihçe sıkıcı gelebilir. Yörede eskiden kimler yaşıyordu.?  İşgalden ne zaman kurtuldu?  Atatürk o yöreye geldi mi?  Vs. gibi geçmiş zaman ile alakalı içerik ilgi çekmek açısından önemli.

Ünlüler :  Orada büyüyüp yetişmiş ünlüler, sanatçılar, ozanlar, sporcular, siyasetçilerden bahsetmek de gazeteyi ilgi çekici hale getirebilir. Mesela köy/kasaba okulları için hazırlanacak gazetelerde daha önce görev yapmış belediye başkanları veya muhtarlar ile alakalı bölüm ilginç olabilir.

Okul hakkında: Okulun tarihçesi hakkında kısa bir yazı yazın. Okul ne zaman yapıldığını yazın. Kaç yıldır okul binası hizmet verdiğini yazın. Okulda görev yapmış müdürleri de ekleyin. Yanına bir de okulun eski fotoğraflarını da ekledim mi. OOOh yeme de yanında yat J
Bu başlıkları çoğaltabiliriz. Önemli olan nokta şu. Gazeteyi nasıl ilgi çekici hale getirebilirim? Ne yaparsam diğer okul gazetelerinden daha ilgi çekici olur? Bu soruları kendinize sorun ve ekip arkadaşlarınızla konuşun. Unutmayın! Siz farklı bir şey yapacaksınız. Fark yaratacaksınız.


Öğretmenlerden fikir alın...

Okul gazetesi için gerekli içeriği hazırlarken öğretmenlerden yardım almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Sadece Türkçe öğretmeninden değil, diğer öğretmenlerden alınacak fikirler gazetenizin daha güzel olmasına katkıda bulunacaktır. Mesela resim öğretmeni gazetenin görselliği konusunda yardımcı olabilir.  Öğretmenlerden olabildiğince fikir alabilirsiniz. Okul gazetesi  kâr amacı gütmez. Amatör bir ruhla yapılır. Fakat haber yazımı konusunda biraz bilgi sahibi olmak da gerekir. Bunun için muhabir olmanıza gerek yok tabiî ki. Örneğin başlıkları yazarken ilginç başlıklar seçmeye özen gösterin. Oldu, bitti, gitti, aldı… gibi yüklemlere başlıklarda yer vermemeye özen gösterin. Başlıkları etkili yazma noktasında Türkçe öğretmenleriniz yardımcı olacaktır. Ayrıca sayfalarda yazı ve fotoğraf dengesi iyi kurulmalı


Okul gazetesi hangi programla yapılır

Okul gazetesi hazırlarken kullanımı gayet kolay olan Microsoft Office programlarını kullanabilirsiniz. Okul  gazetesi ni Word, Powerpoint gibi programlarla hazırlayabileceğiniz gibi Office programlarının içinde yer alan Publisher ile de hazırlayabilirsiniz. Bahsettiğim bu programlarla gayet kolay bir şekilde sayfalara metin ve fotoğraf ekleyebilirsiniz.  Gazete için üretilmiş daha profesyonel programlar var. Mesela Adobe Photoshop, Quark XPress, Adobe İndesign gibi. Ama siz çok profesyonel bir gazete hazırlamayacağınıza göre  bunları kullanmanıza gerek yok.


Gazete baskısı nerede yapılır

Gazeteniz için içeriğinizi oluşturdunuz. Yukarıda belirttiğim herhangi bir programda hazırladınız ve artık sayfalarınız baskıya hazır. Bu aşamada fazla heyecanlı olabilirsiniz fakat biraz sabırlı olmanızda fayda var. Gazetemizi bir matbaada bastıracağız fakat ilk önce fiyat araştırması yapmamız gerek. Yoksa  100 liralık gazeteyi 300 liraya bastırmak zorunda kalabiliriz. Bu noktada yapılması gereken şey sahaya çıkıp tek tek matbaaları dolaşıp fiyat almak.  Gazetenizin ebatları,  kaç adet olacağı, gazetenin sayfa sayısını söyleyerek fiyat alabilirsiniz. Fiyat alırken renkli baskı ve siyah-beyaz baskı için ayrı ayrı fiyat almanızı öneririm. Sahada fiyat araştırması yapmak ekonomik açıdan önemli bir konu.


Son söz: Okul gazetesi hazırlamak heyecanlı ve eğlenceli bir iş. Bu yazı, sizin hazırlayacağınız okul gazetesinin klasik ve basit bir okul gazetesinden farklı olması amacıyla hazırlandı. Önerileri dikkate aldığınızda hazırlamış olduğunuz okul gazetenizin çok güzel olduğunu göreceksiniz. Hem içerik hazırlamada hem sayfa tasarım aşamasında hem de baskı aşamasında sabırlı ve dikkatli olmanız gerek. Hepinize kolay gelsin

12 yorum:

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...