Gazetecilerin görevleri

Gazetecilik nedir? Gazetecilerin Görevleri

gazetecilik ne demektir
Gazeteci, kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek için toplumda meydana gelen ekonomik, siyasal, kültürel, sportif, adli olaylarla ilgili bilgi toplayan, topladığı bu bilgileri değerlendirerek, gazete veya dergilerde yayınlanmaya hazır hale getiren kişidir.Gazeteci aynı zamanda erişmek istediği kitle için en önemli diye nitelendirdiği,  enformasyonu toplayarak haber yapan, kişileri bilgi alarak düşünmeye sevk edendir.

Gazetecilik ise,  basın-yayın organlarında haberlerin araştırılmasında, oluşturulmasında, yayımlanmasında görev alan kişilerin oluşturduğu mesleğin adıdır. Gazetecilik bir yönüyle kişilerin sorunlarının çözümlenmesine yardımcı  olan bilgilerin ulaştırılmasıdır. Sunulan enformasyonun içeriği, bilgilendirme ve eğlence yüklü olabilir. Genelde basit bir tanımlamayla sunulan bu içeriğe günlük dilde “haber” adı verilir.  Gazetecilik, haber malzemesi sayılan enformasyonun toplanmasını, yazılmasını, düzenlenmesini ve dağıtılmasını içeren bir işlemdir.

Bir yönüyle kamu hizmeti görevini yerine getiren gazetecilerin, mesleğin gerektirdiği birtakım karakter özelliklerine de sahip olması gerekir. Kamuoyu oluşturma ve farkındalık yaratma gibi görevleri de olan gazetecilerde olması gereken bu karakteristik özellikler gazeteci için olmazsa olmazdır. Bu özelliklerden biri veya birkaçı olmadığında o kişi için "gazeteci" demek pek inandırıcı olmaz.

Gazetecilik yapan bir kişi her şeyden önce normalin üstünde bir sözel yeteneğe sahip olmalı, etkili ve güzel konuşma becerisi olmalı. Araştırmaya, sorgulamaya ve soru sormaya meraklı kimseler olmalıdır. Gazetecilerde olması gereken diğer bir özellik ise girişken ve ısrarcı olmaktır. Deyim yerindeyse "yüzsüz" olmalıdırlar. Gazetecilik mesleğini yapan kişiler kanunlara saygılı, ahlaklı, dürüst, çalışkan bir karaktere sahip olmalı. Aynı zamanda iyi bir gözlemci olması gereken gazeteciler, başkalarıyla iletişime geçmekten hoşlanan bir karaktere sahip olmalıdır.



Burada bahsettiğim özellikler gazetecilerde olması gereken asgari özelliklerdir. Gazetecilikte kaliteli/sağlıklı iletişim esastır. İletişim yeteneği güçlü ve ikna kabiliyeti yüksek gazeteciler hem haber yapacak konu bulmakta zorlanmaz hem de mesleki anlamda ilerlemek onlar için daha kolay olur. Aynı şekilde gözlem yeteneği güçlü olan gazeteciler de, her zaman haber yapacak bir olay veya konu bulabilirler. Çünkü gazeteci herkesin görmediğini gören, herkesin duymadığını duyandır. Çekingen ve asosyal kişilik yapısına sahip olan kişiler gazetecilik mesleği için pek uygun değildir. 

"Gazetecilik yapmak için üçkağıtçı mı olmak lazım" diyenler var? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Gazetecilik dürüst yapılırsa tam manasıyla gazetecilik yapılmış sayılır. Dürüstlük, tarafsızlık ve adil olmak gazetecilik mesleğinin ana ilkeleridir. Dürüst olmayan gazeteci mutlaka birilerinin çıkarlarına hizmet eder, yalan haber yapar. Buradaki amaç çıkar gruplarına hizmet ederek cebini doldurmaktır. Bunun yanında %100 tarafsızlık diye bir durum yoktur. Çünkü her bireyin bir dünya görüşü, bir ideolojisi vardır. Bunun için tam tarafsızlık veya tam objektiflik mümkün değildir. "En az taraflılık" veya "olabildiğince objektif olma" kavramları burada büyük önem taşımaktadır. Olayları değerlendirirken daha az taraflı davranarak haberleri oluşturmak gazetecinin işi olmalıdır.


GAZETECİLERİN GÖREVLERİ

  • Ekonomik, siyasal, kültürel, sportif olayları izler,
  • Olaylar arasından araştırmaya ve haber yapmaya değer olanları belirler
  • Araştıracağı olay hakkında kimlerden bilgi alacağını belirler
  • Çeşitli kaynaklardan sözlü ve yazılı olan bilgileri toplar ve bu bilgileri değerlendirir.
  • Topladığı bilgilerin doğruluğunu kontrol eder, sorgulayıcı olur.
  • Haberini anlaşılır bir dille yazar ve önemli noktaları vurgular
  • Bilgileri haber merkezine gönderir

GAZETECİLERİN ÇALIŞMA ALANLARI



Gazetecilik mesleğini icra edenler genelde basın/ayın kuruluşlarında görev yaparlar. Gazetecilerin görev alabilecekleri  kuruluşlar şunlardır;
  • Radyolar
  • Televizyon kanalları
  • Gazeteler
  • Dergiler

Gazetecilik mesleğini icra edeceklerin alacakları unvanlar
  • Muhabir
  • Editör
  • Grafiker
  • Foto muhabiri
  • Sorumlu yazı işleri müdürü
  • Genel yayın yönetmeni
  • Sunucu



İlginizi çekebilecek diğer yazılar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...