Sarı basın kartı nedir? Nasıl alınır

Sarı basın kartı nedir?


Sarı basın kartına sahip olabilmeniz için öncelikle basın kartı yönetmeliğine uygun bir basın kuruluşunda çalışıyor olmanız gerek. Çalıştığınız bu basın kuruluşunda sizi basın kadrosunda göstermeleri gerekiyor.   Yani muhabir, yazı işleri müdürü, sorumlu yazı işleri müdürü, köşe yazarı,  editör, spor editörü, sayfa sekreteri vs.. gibi kadrolarda gösterilmeniz gerek.  Basın kadrosunda göstermek yeterli mi? Tabi ki hayır.
Ayrıca sigorta primlerinizin de  212 diye adlandırılan yasaya uygun şekilde yatırılması gerek. Çalıştığınız kurumun muhasebecisinden işe giriş bildirgenizi aldığınızda, iş kolu bölümünde muhabir yazıyorsa içiniz rahat olsun.


Bir basın kuruluşunda iş bulup sigortamızın düzenli yattığına emin olduktan sonra Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)’nün sitesindeki basın kartları bölümünden ilk basın kartı başvurumuzu yapabiliriz. Burada doldurmamız gereken bir form olacak. Sizden kişisel bilgileriniz ve kurumunuzla ilgili bilgileriniz ve birçok evrak istenecek.  İl müdürlüğü veya genel müdürlüğe bu evraklarla başvuru aşamasını tamamlayabilirsiniz.

İl müdürlüğü ya da genel müdürlüğe bu evrakların tamamı ile başvurduğunuz takdirde üçüncü aşamaya geçmeye hazırsınız. Bu aşamada evinize sivil polisler gelerek sizin gerçekten basın mensubu olup olmadığınızı araştırır. Bu aşamayı geçerseniz size Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) 'den bir mektup gelir. Mezuniyet durumunuza göre (iletişim fakültesi 12 ay, diğer lisans mezunları 18 ay, yüksek okul mezunları 24 ay) bekleme süreniz size bildirilir. Bu süre içerisinde basılan ve ya yayınlanan haber,  yazı ve fotoğraflarınızı saklamalısınız. Lise mezunuysanız bekleme süreniz 18 ay olacak. Bu bekleme sürecinde ayda en az 3 adet gazete saklamanızı öneririm.

Bekleme sürenizin dolmasına en fazla 3 en az 1 ay kala sizden ikinci başvuru belgelerini talep edecekler. Bu blgeler ilk başvurudaki belgelerin hemen hemen aynısı olmakla beraber geçen 18 ay boyunca kesintisiz olarak sigortanızın yattığına dair SGK onaylı prim dökümü ile biriktirdiğiniz eserlerinizi yollamanız lazım. Zaten bu süreçte Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) sizinle temasa geçerek gerekli evrakları tamamlamanız için size uyarıda bulunuyor.

Bu işlemleri de tamamladıktan sonra yılda 3 defa toplanan basın kartı komisyonuna girme sıranız geliyor ki bu da bizi son aşamaya getiriyor. Gönderdiğiniz gazete ve evrakları inceleyen komisyon üyeleri sizin kart alıp alamayacağınıza karar veriyor. Genelde 2 gün boyunca süren komisyonun sonunda hemen ertesi gün basın kartı almaya hak kazananların listesi internet sitesinde yayınlanıyor. Bu saatten sonra yapacağınız şey sadece beklemek. Kartınız geldikten sonra artık işinizi daha kolay yapabilme kabiliyetine sahip olacağınızı zannediyorsanız çok fazla ümitlenmeyin. Otobüs, metro, vapur vs. bedava oluyor.  TSYD’den akreditasyon kapabilirseniz bir iki maçı basın tribününde izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...