Özel haber, atlatma haber, bayat haber, sıcak haber

Özel haber, atlatma haber, bayat haber, sıcak haber

Özel haber

Muhabirin kendi çabaları sonucu ortaya çıkardığı, özel araştırmalar sonucu oluşturduğu ve yazdığı ve belgelediği haberler özel haber olarak değerlendirilir. Özel haber türünde haberi yazan muhabirin kişisel çabaları, girişimleri ve haber kaynaklarıyla olan iletişimi çok büyük bir önem taşımaktadır.  Özel haberler, muhabirin haberi yazdığı yayına ait olduğu için başka yayın organlarında o habere rastlanmaz. Özel haber başka bir deyişle başka yayın organlarında bulunmayan haberdir.


Bir yayın organının herhangi bir siyasinin, toplum tarafından bilinen bir kişinin hiçbir yerde daha önce yayımlanmamış gizli bir toplantısının görüntülerine ulaşması ve bunları yayınlaması, kimsenin elde edemediği bir belgeyi açıklaması, diğer yayın organlarından önce bazı bilgileri hedef kitlesine ulaştırması özel haber olarak tanımlanabilir. Özel haber genellikle olayları sürekli olarak takip etmeyi ve araştırılan konular üzerinde detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmayı gerektirir.


Atlatma haber

Atlatma haber, muhabirin herhangi bir haberi, diğer muhabirleri atlatarak diğer muhabirlerden önce elde etmesi demektir. Yani atlatma haber diğer yayınlarda olmayan özel haberdir. Atlatma haber, herkesin peşinde olduğu bir konuda çok iyi bir çalışma ve emek ile elde edilen verileri haberleştirmektir.  Atlatma haber, muhabirlerin övünmesi gereken bir haber türüdür ve habercilikte önemli bir başarı olarak nitelendirilebilir.  Atlatma haber, bir muhabirin, meslektaşlarının göremediği veya görüşemediği kişilerden bilgi alıp bunu haber haline getirmesi, diğer muhabirlerden önce haberini çalıştığı yayın kuruluşuna geçebilmesidir.


Bayat haber

Bayat haber, yayın süresi içerisinde yayınlanmasına geç kalınmış ve bu arada herkesin hakkında başka kaynaklardan bilgi sahibi olduğu haberdir. Bayat haber yayımında geç kalınmış bir haber olduğu için hedef kitlenin pek ilgi duymadığı haber niteliğindedir. Günümüzde özel televizyonculuk ve özel radyoculuğun gelişmesi, haberlerin sıcağı sıcağına izleyiciye ulaşmasını sağlamış, gazeteler de3 bu durumdan negatif yönde etkilenmeye başlamıştır.

Sıcak haber


Aniden gelişen bir olay karşısında hızlı bir şekilde yayınlanan habere sıcak haber denir. Sıcak haberlerde olay gerçekleşmeden önce herhangi bir veri bilinemez. Çünkü olay ani bir şekilde gerçekleşmiştir veya beklenmedik bir olay olmuştur. Doğal afetler, deprem, yangın, kaza,  terör olayları, ani baskın ya da operasyonlar bu tarz haberlerin konularını oluşturur.  Sıcak haberlerin en önemli özelliklerinden birisi de en kısa sürede yayınlanmalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...