Gazetecilik mesleğinin etik ilkeleri
Gazeteci dendiğinde çoğu insanın aklına gelen şey haber yazma/yapma işiyle ilgilenen kişiden ziyade yanlı ve yalan haber yapan bir basın çalışanı gelmektedir. Gazetecilik, olay ve durumları insanlara aktarma işi olmasına rağmen böylesine çirkin bir yakıştırmanın gazetecilere yapılması hoş değil. Fakat bu yakıştırmanın yapılması da mutlaka sebepsiz değil. Mesleki etik değerlere uymayan gazeteciler sebebiyle gazeteciler hakkında böylesine kötü bir önyargı oluşmuş durumda.Her meslekte olduğu gibi işini şahsi çıkarları için kullanan gazeteci/muhabirler etik değerleri hiçe sayarak meslek yaşamını sürdürmektedir. Böyle çalışan gazetecilerin temel amacı insanları bilgilendirmek değil, birtakım çıkar odaklarının menfaatlerine uygun haber yaparak onların çıkarlarını korumak ve birtakım gerçekleri halkın görmesini engellemek oluyor.
Bütün mesleklerde olduğu gibi gazetecilik mesleğini icra eden insanların da uyması gereken etik değerler vardır. Bu değerlerden en önemlisi adil olmak ve dürüst olmaktır. Bu iki temel ilke aslında gazeteciliğin kamusal görev olarak yapılabilmesinin temel şartıdır. Ve bütün etik elkeler bunun üzerine oturtulmuştur diyebiliriz. Bu nedenle tarafsız ve adil olması gereken gazeteciler, aynı zamanda kulaktan dolma bilgilerle haber yapmamalı, olayı bütün yönleriyle araştırıp sorgulamalıdır. Gazeteci mesleğini hiçbir zaman şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, yıpratma gibi amaçlar için kullanmamalı.
Gazeteci bağımsız olmalı ve kamuoyunu aldatmaya yönelik haber yapmamalı. Gazeteciliğin en temel etik ilkelerinden biri de haber hırsızlığı yapmamaktır. Haber kaynağı olan kişilerin istemesi durumunda adlarını gizli tutmak zorunda olan gazeteciler insanların özel hayatlarına da saygılı olmalıdır. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler haberlerinde hiçbir şekilde kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanmazlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder