Foto muhabirinin özellikleri

Foto muhabiri nedir? Foto muhabirinin özellikleri



fotoğraf muhabirinin özellikleri

Şüphesiz gazetecilik mesleği içindeki en renkli ve eğlenceli branş foto muhabirliğidir. Foto muhabiri, toplumu bilgilendirmek için, bulunduğu ortamlarda karşılaştığı olay, kişi ve durumların fotoğrafını çeken ve bu fotoğraflar arasından haber için en uygun fotoğrafı seçerek haber için değerlendiren gazetecilik mesleği içinde çalışan personeldir.


Foto muhabirlerinde bulunması gereken 5 temel özellik

  1. Foto muhabiri olmak isteyen kişiler yaratıcı olmalı ve  iyi gözlem yapabilmeli, sosyal ilişkileri ve sezgileri güçlü  olmalıdır.
  2. Foto muhabirleri, mesleği gereği güçlü bir görsel belleğe sahip olmalı.
  3. Foto muhabiri dikkatli, titiz ve sabırlı, ayrıntıları algılayabilen, sezgi yeteneği güçlü  bir karaktere de sahip olmalı.
  4. Foto muhabiri hızlı karar alıp uygulayabilen bir karaktere sahip olmalı
  5. Renk ve şekilleri en ince detayına kadar algılayabilmeli

Foto muhabirinin görevleri

  • Gerekli ekipmanları yanında bulundurarak olay yerine hızlı ve süratli bir şekilde gider.
  • Fotoğraf makinasını fotoğraf çekimi için hazırlar
  • Fotoğraf makinasında oluşabilecek küçük problemleri giderir.
  • Fotoğrafını çekeceği kişiyi en iyi şekilde görüntülemek için uygun konumu alır ve fotoğraflar.
  • Çekimin amacına uygun olarak makinanın ayarlarını yapar.
  • Fotoğrafları bilgisayar ortamına aktarır. Fotoğraf işleme programı yardımıyla fotoğraflarda gerekli düzenlemeleri yapar.
  • Gündemi yakından takip eder
  • Gerektiğinde fotoğrafını çektiği haberin metnini yazar.


Foto muhabirinin çalışma alanları ve iş bulma olanakları

Foto muhabirleri,  serbest olarak foto muhabirliği yapabilecekleri gibi kendi fotoğraf atölyelerini açarak kendi iş yerlerini de kurabilirler. Dünyada yaşam var oldukça foto muhabirliği alanında her zaman iş imkanı vardır.  Çünkü insanların haber alma, bilgi edinme ve bilgi paylaşma ihtiyacı her zaman için olacaktır. Teknoloji bu şekilde devam  ettiği sürece bu alandaki iş imkanlarının daha da artacağını söyleyebiliriz.


Dijital görüntüleme teknolojisinin ekrandan fotoğraf kalitesine yakın görüntü alma aşamasına gelmesiyle birlikte foto muhabirlerinin istihdamının azalacağı yönünde görüşler bulunmaktadır. Ancak ekran görüntüleri hiçbir zaman iyi bir foto muhabirinin gözüyle çekilen fotoğraflardaki tadı veremeyecektir. Ayrıca foto muhabiri kameramanlık için gerekli altyapıya sahip olduğundan, hareketli görüntü yakalama işini de kısa bir eğitimin ardından rahatlıkla yürütebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...