Cep telefonu ile kaliteli fotoğraf çekme yöntemleri

Cep telefonu ile kaliteli fotoğraf nasıl çekilir


Telefondan kaliteli fotoğraflar çekmek imkansız değil. Profesyonel fotoğraf makinaları kadar kaliteli fotoğraflar elde edemesek de telefonlarda bulunan özellikleri en iyi şekilde kullanarak daha kaliteli fotoğraflar çekebiliriz. Eskiden makaralı fotoğraf makinaları vardı. Boyutu biraz büyük olduğundan elde devamlı taşınmazdı. O makinalarla fotoğraf çekmek için çok özel ve önemli anların olması gerekirdi. Bu makinelerde şimdiki gibi günde 200 fotoğraf çekilmezdi. 
Doğum günü, bayram, mahalle/semt futbol takımı fotoğrafları gibi özel fotoğraflar çekilirdi.  Böylece o fotoğraflar daha bi anlam kazanırdı.  Ama şimdi öyle mi? Herkesin elinde bir telefon her anın, herkesin fotoğrafı çekiliyor.  Yürüyen insanın, yüzen geminin, uçan sineğin bile fotoğrafı çekilir oldu.

Günümüzde insanlar fotoğraf çekmek için genelde her zaman yanlarında bulundurdukları cep telefonlarını kullanıyor. Bunun nedeni de android telefonlarda bulunan kameralarının çekim kalitesinin teknolojinin gelişmesine bağlı olarak daha iyi durumda olması.  Son birkaç yıldır cep telefonları için 10 mp gibi çözünürlük kalitesi yüksek kameralar olsa da herkeste böyle yüksek kaliteli cihazlar olamayabilir.  İnsanların dijital fotoğraf makinaları olsa da her zaman bu cihazları yanlarında bulundurmuyorlar.  Fotoğraf çekilecek an daha önceden tasarlanmadığı için, her şey spontane geliştiği için fotoğraf ihtiyacı cep telefonu kameralarıyla gideriliyor.




Peki cep telefonlarından daha kaliteli fotoğraflar çekmek için neler yapmamız gerekiyor.  Dijital fotoğraf makinaları kadar kaliteli fotoğraflar çekemesek de  birkaç önemli noktaya dikkat ederek daha kaliteli, daha canlı fotoğraflar elde edebiliriz.  Bu yazıda cep telefonlarınızdan fotoğraf çekerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğim. Aşağıdaki hususlara dikkat ederseniz çektiğiniz fotoğraflardaki farkı göreceksiniz:

Telefondan kaliteli fotoğraf nasıl çekilir


    Lens Temizliği:

    Telefonumuzdan daha kaliteli görüntü alabilmek için kullandığımız lensin temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Lensin üzerindeki parmak izleri, tozlar, kirler vs. fotoğrafın kalitesini düşüren ana sebeplerdir. Bu nedenle hemen hemen her gün hatta her fotoğraf çekimi öncesinde kamera lensini güzelce temizlemekte fayda var. Piyasada lens temizliği için kullanılan sıvılar var. İsterseniz onlardan kullanabilirsiniz. Ne ile temizlerseniz temizleyin ama lensinizi mutlaka temiz tutun. Bu birinci şart.

    Çözünürlük: 

    Telefonunuzdan kaliteli fotoğraflar çekebilmek için cihazımızın kamera ayarlarından çözünürlük ayarlarını en yüksek seviyeye getirmek gerek. Böylece boyutu büyük fotoğraflar çekerken kalite kaybı yaşamayız.  Bu nedenle çözünürlük seviyenizi her zaman maksimumda tutmakta fayda var.


    Işık:  Fotoğrafın en önemli unsuru ışıktır. Bu nedenle ışığı çok olan yerlerde güzel fotoğraflar elde edebiliriz. Işık olmadan gece çekim modunun bir faydası da olmayacaktır. Bu durumu iyileştirmek için flaş kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca ortamdaki fazla ışık da, iyi sonuçlar elde etmeniz için size engel olacaktır. Bu nedenle ışığı arkanıza alarak fotoğraf çekmeye özen gösteriniz. Işık fotoğrafın her şeyidir. Bunu sakın aklınızdan çıkarmayın.

    Tutuş: Fotoğraf çekerken telefonunuzu tutuş şekliniz en az kameranızın kalitesi kadar önemlidir.  Daha kaliteli fotoğraf elde etmek için telefonunuzu fotoğraf çekerken sallamamanız gerekir. Telefonunuzla fotoğraf çekerken her iki elinizi de kullanmanız fotoğrafın kalitesi konusunda size avantaj sağlayacaktır. Fotoğraf çekilen anda kesinlikle hareket etmemenizi öneriyorum. Çekeceğiniz nesneyi ortalayın ve asla elinizi titretmeyin. Kendinizi sabit bir nesneye yaslayarak veya kolunuzu vücudunuz ile destekleyerek bunu sağlayabilirsiniz.
    Parlaklık Ayarı:  Kaliteli fotoğraf elde etmek için parlaklık önemlidir. İsterseniz kamera ayarlarından parlaklık ayarını otomatik olarak yapabilirsiniz. Güneşli havalarda parlaklık ayarını en düşük seviyeye, gece ya da karanlık ortamlarda ise bu seviyeyi en yüksek olarak seçmelisiniz.
    Flaş: Flaş faydalı bir özellik fakat düşük ışık olan ortamlarda aşırı kontrast nedeniyle flaş görüntüyü mahvedebiliyor.  Parlak güneş ışığı varken bile flash kullanmak keskin gölgeler yakalamak konusunda size yardımcı olabilir. Fotoğrafını çektiğiniz kişi ya da objeye yakın durun böylece flaş tüm detayları sizin için ortaya çıkaracaktır. Bu yüzden ışık miktarının az olduğu ortamlarda flaş kullanmayın.
    Zoom yapmayın: Akıllı telefonlarla zoom yapmak pek de akıllıca bir fikir değil.  Akıllı telefonlarda yapılan zoom, görüntü kalitesini düşürmekten başka bir işe yaramaz. Bundan ötürü zoom yapmaktan kaçınmanızı öneriyorum. Zoom yapmak yerine hedefe yaklaşmanız daha akılıca bir fikir olacaktır.


    ISO'yu ayarlayın:

    Kameradaki ISO'yu değiştirmek demek o makinanın ışığa olan duyarlılığını değiştirmek demektir aslında.  Gece çekiminde ISO'yu artırmak flaş kullanmaktan daha yararlı olacaktır. Kamera ayarlarınızdan ISO'yu ayarlayabilirsiniz.




    Efektler ekleyin: Telefonunuzdan çekmiş olduğunuz fotoğraflarda  sepya  ve siyah-beyaz gibi efektler kullanabileceğiniz gibi fotoğraflar için kullanılan diğer android uygulamaları da kullanarak fotoğraflarınıza beğendiğiniz  efektleri ekleyebilirsiniz. Android marketten alacağınız Instagram, Pixlr, Snapspeed gibi uygulamaları indirerek fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Bu uygulamalar size farklı perspektifler kazandırırken aynı zaman da fotoğraf çekmeyi de daha eğlenceli hale getirecektir.

    NOT: Fotoğraflarınızı düzenli bir şekilde arşivleyin. Telefonunuzdaki fotoğraflarınızı bilgisayarınıza veya harddiske arşivlemeniz telefonunuzun hafızasında yer açacağı gibi güzel bir arşiv oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Öne Çıkan Yayın

    Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

    Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...