Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi yazarken birtakım hatalara düşmektedir. Ne yazık ki bu hataların çoğu bir haber metni için hayati nitelikte olan hatalardır. Bu yazımda sizlere muhabirlerin haberleri yazarken yaptıkları 9 ciddi hatadan bahsedeceğim.

1. Alakasız başlık:

En fazla yapılan hatalardan biri haber metniyle alakasız başlıklardır. Haber başlığı haberi açıklayıcı ve birkaç kelimeyle özetleyici olmalı. Haberi kaleme alan muhabir, haber müdürü, yazı işleri vs... haberi ilginç kılmak ve haberi daha fazla okutmak için ilginç başlıklar kullanmaktadır. Çoğu zaman da bu haber başlıklarının haberin içeriğiyle alakasız olduğunu görüyoruz. 

2. Gereksiz tekrarlar:

Haberin spotu haber girişinde haberi bir veya birkaç cümleyle açıklayan giriş bölümüdür. Sırf haberin uzun görünmesini sağlamak amacıyla haber girişinde kullanılan flaş cümlelerinin haber metninin içinde defalarca kullanılması haber yazarken yapılan en ciddi hatalardan biridir.

3. Noktalama işaretlerine dikkat edilmemesi:

Haber yazma işiyle para kazanan muhabirin en fazla dikkat etmesi gereken hususlardan biri aslında noktalama işaretleridir. Noktalama işaretlerine dikkat edilmemesi, yerli yerinde kullanılmaması, gereksiz kullanılması veya kullanılması gereken yerde kullanılmaması cümlenin yanlış anlaşılmasına sebebiyet vereceği için muhabir, noktalama işaretlerini kullanırken azami özeni göstermelidir..
4. İmla hataları:
Muhabir her zaman için yanında bir yazım kılavuzu/imza kılavuzu ve sözlük bulundurmalıdır. Buradaki amaç olası imla hatalarının önüne geçmektir. Yazım yanlışlarına Gerek yerel gerekse ulusal basında çokça şahit oluyoruz. Bu da özellikle Türk medyasında yapılan en ciddi hatalardan biridir.

5. 5n 1k nın belirtilmemesi ya da eksik kalması

Haberin içeriğinde bulunması gereken 5n 1k soruları ve bu sorulara cevabın olmaması haber yazarken yapılabilecek en ciddi hatalardan biridir. Haberi okuyan kafasındaki birtakım sorulara cevap bulmalı, bunun için de 5n 1k nın kullanımına özen gösterilmeli.

6. Haberin kaynağının bulunmaması:

Bir haberi kaleme alırken bu haberle ilgili kaynak belirtmek durumundayız. Yani habere konu olan olayın kaynağı ne? Açıklamayı kim yapmış. Eldeki bilgilerin kaynağı kim? Haberde doğrudan veya dolaylı alıntılar yapılarak haberi canlandırabilirsiniz. Bunun için açıklama yapan tarafları veya kurumları belirtmek durumundasınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...