Dilekçe nasıl yazılır

Dilekçe nasıl yazılır

nasıl dilekçe yazılır

Dilekçe yazmak, hayatımızda çoğu yerde ihtiyacımızın olduğu bir şeydir. Her yetişkin dilekçenin ne olduğunu bilmeli dilekçe yazmak ile ilgili ayrıntıları öğrenmelidir. Dilekçe yazarken nelere dikkat edileceğini bilmek herkesin sorumluluğundadır. Resmi işlemlerin hemen hemen hepsinde kurumlar, kendilerinden talep edilen her şeyi dilekçe ile beyan edilmesini ister. Kısacası resmi iş ve işlemler dilekçe esasına bağlı olarak yürür. Peki dilekçe nasıl yazılır ?

Dilekçenin nasıl yazıldığını bilmiyorsanız bu makaleyi sonuna kadar okumanızı öneririm. Dilekçede hangi noktalara dikkat etmek gerektiğini bu yazıda size açıklayacağım:

Dilekçe yazılan kurum mutlaka belirtilmeli: 

Hangi kuruma dilekçe yazacaksak sayfanın en üst kısmına kurumun adını yazmalıyız. Örneğin; "Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne" ... "İç İşleri Bakanlığına" , "Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığına" gibi.

Yer ve tarih belirtilmeli:

Dilekçeyi yazdığımız tarihi mutlaka belirtmeliyiz. 01/01/2017 , 05/12/2018... gibi

Çizgisiz beyaz kağıt kullanılmalı

Dilekçe yazacağımız kağıt çizgisiz beyaz bir kağıt olmalı. a4 boyutundaki bir kağıt işimizi görecektir. Dilekçe kaleme alınırken sayfanın arka tarafı kullanılmaz. Gerekiyorsa ikinci bir kağıt kullanılır

Üslup:

Ciddi, resmi ve saygılı bir üslup kullanılmalıdır. Talep ya da şikayet dilekçesi yasalara uygun olmalıdır. Eğer bir şikayet dilekçesi yazıyorsanız bu belgelere dayandırılmalıdır. Doğru düzgün ve özenli bir Türkçe İle yazılmalıdır.

Kısa olmalı

Dilekçe kısa, açık ve anlaşılır bir şekilde yazılmalıdır.  Gereksiz ayrıntılara kesinlikle yer verilmemelidir. Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.

İsim ve Adres

Dilekçe sahibi adını ve açık adresini mutlaka belirtmelidir

İmza

Dilekçe mutlaka imzalanmalıdır İmzasız dilekçeler geçersiz sayılır.

Ekler başlığı

Dilekçemize ekleyeceğimiz ek belgeler, evraklar dilekçe metninin sol alt kısmında"ekler" başlığı altında belirtilmelidir.

İfade

Dilekçe makamlara hitaben yazılır. Kişilere özel dilekçe yazılamaz. Dilekçe üst makama yazılmışsa "arz ederim" , alt makama yazılmışsa "rica ederim" ifadesi kullanılmalıdır.

Genel bir dilekçede 6 temel öğe vardır :

  1. Tarih
  2. Makam
  3. Konu metni
  4. İmza
  5. Dilekçeyi yazan kişinin adı soyadı
  6. Dilekçeyi yazan kişinin adresi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...