Magazin muhabirinde bulunması gereken 12 özellik

Magazin muhabirinde bulunması gereken 12 özellik


magazin haberciliği
Magazin haberciliği gibi zor bir branşta görev alan magazin muhabirlerinde bulunması gereken belli özellikler vardır. Bu özellikler magazin muhabirinin işini başarılı bir şekilde yapabilmesi için gereklidir. Aynı zamanda bu özelliklerin bir kısmı gazetecilik mesleğinin içerisinde bulunan temel özelliklerdir. Magazin muhabiri, okuyucunun beklentilerini karşılamalı, okuyucunun hoş vakit geçirmesini sağlamalı ki haber, gerçek amacına ulaşabilsin. 


Magazin muhabirinde bulunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Magazin gündemini takip etmelidir. Magazin muhabirliği alanında çalışmak isteyen basın çalışanları her şeyden önce magazin gündemini takip etmeli. Çalıştığı alanda meydana gelen yenilikleri, trendleri, sosyete hayatını, ünlülerin hayatını takip etmeli, her zaman bilgilerini yenilemelidir.
  2. Meraklı olmalıdır. Gazetecilik, merak, kuşku ve soru sorma meselesidir. İş magazin gazeteciliği olunca merak etme ve araştırma daha da fazla önem kazanıyor. Gazete okurları veya televizyon izleyicileri ünlülerin yaşamını merak eder.  Hedef kitlenin merak ettiği şeyleri magazin muhabirleri kat kat fazla merak etmeli, en ince detayına kadar araştırmalı.
  3. Aktif olmalıdır. Gazetecilik mesleği hareketli ve atik olmayı gerektiren bir meslektir. Devamlı hareketli olmak bu işin doğasında olduğuna göre magazin muhabirinin aktif olmama gibi bir lüksü yoktur. Magazin muhabiri, haber kaynağına ulaşabilmek ve gerekli bilgileri alabilmek için aktif olması gerektiğinin farkında olmalıdır.
  4. Haber kokusu alabilmelidir.  Magazin muhabiri bir dedektif gibi olayların izini sürmeli, olayları takip etmeli ve olabilecek olayları sezebilmeli  ve haber değeri taşıyan bilgileri önceden alabilmelidir. Haberin kokusunu alabilmek için de birinci maddede belirttiğim merak, kuşku ve soru sorma algılarını açık tutmalı.
  5. Araştırma yapmayı sevmelidir. Araştırma yapmak, gazetecilik mesleğini icra edenler için bir zorunluluktur.  Araştırmacı bir ruha sahip olan muhabirler sektörde her zaman için daha çok tercih edilir olmuştur. Magazin muhabirliği alanında çalışan basın çalışanları araştırma yapmayı sevmeli, olaylar arasında neden-sonuç bağlantısını çözmeye çalışmalı
  6. İletişimi güçlü olmalıdır.  İletişimi güçlü olan magazin muhabirleri, haber kaynağına ulaşma noktasında herhangi bir problem yaşamaz. Aynı zamanda güçlü iletişim yeteneği olan muhabirler, haber kaynaklarından gerekli bilgileri kolayca alabilir. Camiadan tanıdık isimlerle diyalog kurabilen magazin muhabirleri haber için gerekli olan doneleri top 
  7. Alanına hâkim olmalıdır. Alanına hakim olma konusu her meslekte olduğu gibi gazetecilikte de önemli. Topluma haber ve bilgi verme görevi olan gazetecilerin alanında iyi yetişmiş, konulara hakim, gazetecilik mesleğinin bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmeli. Basın ve magazin dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edebilmelidir.
  8. Röportaj tekniklerini iyi bilmelidir. Röportaj, gazetecilik mesleğinde haber toplama tekniklerinden biridir. Kaynaktan sağlam bilgiler alabilmek için muhabirin röportaj konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Röportaj yaparken sorulacak sorular özenle seçilmeli, haber kaynağından daha çok bilgi alınmaya çalışılmalıdır. Röportaj yapılan kaynak, bazen sorulara geçiştirici cevaplar verebilir. Gerekirse aynı sorular farklı şekillerde “takla attırarak” sorulmalı
  9. Saygılı olmalıdır. Magazin muhabiri, başta yaptığı işe,  daha sonra ise çalışma arkadaşlarına, haber kaynaklarına saygılı olmalıdır. Saygılı olan kişi karşılığında saygı görür.  Çalıştığı iş kolunda saygı gören kişi o işte daha çok sevilir ve haber toplama sürecinde sorun yaşamaz. 
  10. Türkçeyi etkili bir şekilde konuşabilmelidir.  Magazin muhabirinin işi insanlara bilgi vererek eğlendirmektir. Bu görevini de ünlülerin yaşamlarını hedef kitleye aktararak yerine getirir. Gerek haber kaynağı ile olan iletişimi gerekse çevresiyle olan iletişim şekli çok önemli olan magazin muhabirinin etkili bir Türkçe konuşabilmesi şarttır.
  11. Yeni trendleri (eğilimleri) yakından takip etmelidir. Moda alanında ortaya çıkan yenilikleri, yeni  trendleri takip etmeli. Modacılarla yakın temas kurabilmeli. Hangi ünlünün şık, hangi ünlünün rüküş olduğunun  analizini yapabilmeli. 
  12. En az bir yabancı dil bilmelidir. “Bir dil bir insan. İki dil iki insan.” Küreselleşen dünyada bir veya birkaç yabancı dil bilmek artık bir zorunluluk. Hemen hemen  her sektör artık en az bir yabancı dili şart koşuyor ve yabancı dil bilenlere öncelik veriyor. Ha! Yabancı dil bilmeden magazin muhabirliği yapılamaz mı? Yapılır fakat yabancı dil bilmek sizi mesleğinizde bir adım öne çıkarır. 
  13. Kamera kullanabilmeli ve haberinin kurgusunu yapabilmelidir

magazin haberciliği

Magazin haberciliğinde haber kaynakları
Magazin haberciliğinin haber kaynaklarının, diğer habercilik kaynaklarına oranla daha geniş olduğunu söylemek mümkündür. Haber toplanırken yararlanılan haber kaynaklarını şu şeklide sıralamak mümkündür: 

  • Ünlü kişiler
  • Ünlülerin kişisel internet siteleri
  • İnternet siteleri
  • Ünlülerin sıklıkla gittikleri mekânların çalışanları
  • Ünlülerin basın danışmanları, menajerleri
  • Ajanslar
  • Yapım şirketleri
  • Kuruma gelen istihbaratlar
  • Basın bültenleri
  • Muhabirin haber kaynakları
  • Diğer kitle iletişim araçlarının yayınları
  • Abone olunan ajanslardan gelen haberler
  • Büyük otelle
  •  Büyük eğlence merkezleri
  • Yabancı kaynaklı yayınlar
  •  Magazin dergiler
  •  Sokaktaki insanlar vb.
Özet olarak;
 Magazin haberciliği toplumun genelini ilgilendiren, ünlülerin haberlerinin yer aldığı haberlerdir.  İnsanlar magazin haberlerini boş vakitlerini geçirmek için ve eğlenmek için takip eder.  Magazin haberciliğiyle uğraşan magazin muhabiri ise bu tarz haberleri yapmak için güç koşullarda görev yapar.  Magazin muhabiri olmak için ve magazin gazetelerinde çalışmak için gerekli olan birtakım özellikler vardır. Bu özelliklerin yanında magazin muhabirleri haber toplarken birtakım kaynaklara başvurur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...