Kolay haber yazmanın püf noktaları

Kolay haber yazmanın püf noktaları

Bir gazeteci için haber yazmaya başlamadan önce ilk cümlenin nasıl kurulacağı, haberin nasıl sürdürüleceği ve nasıl sana erdirileceği büyük bir kâbus gibi algılanır.  Bu kâbustan kurtulmak için uygulanabilecek bazı tavsiyeleri şöyle sıralayabilirim:

Gazeteci için ilk aşama yeteri kadar bilgi toplama ile başlar. 5N 1K formülündeki soruların yanıtlarını not defterine kaydeden gazeteci, aklına gelen tüm ayrıntıları merak eder ve bu soruların yanıtlarını not alır. Haberi zenginleştirmenin ve renklendirmenin yolu alınan bu notlarla gerçekleşir.  Gazeteci, haberi yazmaya başlamadan önce not defterine aldığı tüm notlara güvenmesi gerekir. Toplanan bilgilerin yeterli oluşu, doğruluğu ve geçerliliği konusunda sorun kalmamışsa haber yazma aşamasına geçilebilir.

 Haber yazmak için klavye karşısına geçen haberci kendine şu soruları sorması gerekir: “Az önce gördüğüm bu olayı en yakın arkadaşıma anlatmaya kalksam ilk ne söylerdim?” . Muhtemelen bu sorunun yanıtı birkaç cümlelik, olayı özetleyen kısa bir anlatım olacaktır.  Habercinin haberini yazarken ilk yazacağı cümleler de bunlar olabilir. Daha sonra yine arkadaşına olayı anlatıyormuş gibi sözlerine devam eder. Bunları yazdıktan sonra gazeteci/gazeteci adayı habercilik kurallarını, yazma üslubunu ve bu blogda yer verilen diğer haber yazma unsurlarını göz önüne alarak haberini gözden geçirmelidir.

Habere başlık yazarken de yapılacak olan uygulama aynıdır. “Bu olayı en yakın arkadaşıma anlatsam iki kelimeyle nasıl söylerdim?” sorusunun yanıtı yazılan haberin başlığı konusunda önemli bir çağrışım sağlayacaktır.  Fakat bunları uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, arkadaş sohbetlerinde çok fazla kullanılan sıfatlara dikkat etmek ve elden geldiğince bu tür sıfatlardan kaçınmak olacaktır.

Burada bahsettiğim yöntemleri uyguladığınız takdirde hem haberi oluşturma süreniz daha kısa olacak hem de haber yazma pratiğini daha kolay edinebileceksiniz.  Hepinize kolay gelsin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...