Gazetecilerin çalışma şartları ve iş bulma olanakları

Gazetecilerin çalışma koşulları ve iş bulma olanakları 

gazetecilerin iş bulma olanakları

Gazetecilerin çalışma koşullarını ve piyasada iş bulma olanaklarını herkes merak ediyor. Gazete muhabirleri, haber değeri taşıyan konu hakkında haber kaynağından gerekli bilgi, belge ve dokümanları aldıktan sonra haberin yazılması aşamasında büroda görev yapar.  Büroda haberi için son düzenlemeleri yaparak yazı işlerine gönderir.  Muhabir, olayların araştırılması aşamasında ise soğukta, sıcakta, açık ve kapalı havalarda görev yapar. Haberin ne zaman ve nerede ortaya çıkacağı belli olmadığı için her iklim koşullarında ve her arazi koşullarında görev yaparlar.

Çalışma saatleri düzensiz olan muhabirlerin ara sıra şehirlerarası seyahat yapmaları söz konusu olabilmektedir. Araştırma yaparken her türlü insanla ve her türlü olayla karşılaşmaları nedeniyle çok nadir de olsa sözlü ve fiili saldırıya uğrama tehlikeleri vardır. Gazete muhabirleri meslekleri gereği bazen güç koşullarda yaşamak durumunda kalabilir ve gerektiğinde kendini tehlikeye atmak durumunda kalabilir.



Gazetecilerin iş bulma olanakları


Gazetecilik mesleğini icra edenler genelde basın/ayın kuruluşlarında görev yaparlar. Gazetecilerin görev alabilecekleri  kuruluşlar şunlardır;
  • Radyolar
  • Televizyon kanalları
  • Gazeteler
  • Dergiler

  • Gazete, dergi ve televizyonlarda görev alabilirler. Haberciliğe ciddi yaklaşan gazetelerde çalışanlar olup bitenlere ilişkin olabildiğince fazla ve doğru bilgi verir. Magazin gazetelerinde çalışanlar ise sanat, moda ve sosyete dünyasında meydana gelen haberleri araştırır ve yazar.
  • Gazete muhabirleri, gazetenin çıktığı zaman dilimine göre sabah gazetesi, akşam gazetesi, günlük, haftalık, aylık gazete gibi gazetelerde çalışabilirler. Aynı zamanda hedef kitlenin büyüklüğüne göre yerel, bölgesel, ulusal ve uluslar arası basın-yayın kuruluşlarında görev alabilirler.
  • Gazetecilik mesleği ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir meslektir. Bundan dolayı gazetecilik bölümü mezunlarının iş bulma şansı ülkenin ekonomisi ve gelişmişliği ile çok yakından ilişkilidir. Şunu da belirtmek gerekir ki, alanında kendini çok iyi yetiştirmiş bir kişi de işsiz kalmayacaktır.
  • Gazeteler sayesinde dünyanın herhangi bir yerimdeki olaylardan anında haberdar olabiliyoruz.  Bu açıdan bakıldığında teknolojiyi en iyi kullanan meslek olma özelliğini sürdürmektedir. Dünyada ve bölgemizde meydana gelen olaylara bakarak gelecek zamanda teknolojiyi daha fazla ve etkili kullanma olasılığının artacağını söyleyebiliriz.
  • Gazeteciler aynı zamanda, Gazetecilik ve Halkla ilişkiler öğretmeni olarak çalışabilirler. “Gazetecilik” bölümü mezunlarından Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan / açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Öğretmeni olarak çalışabilirler.


Meslekte ilerleme


  1. Gazetecilerin mesleğinde ilerlemesi zaman içerisinde kendisini geliştirip yetiştirmesine bağlıdır. Belli bir alanda branşlaşan gazeteciler meslekte daha kolay ilerleyebilirler. Gazeteciler, spor muhabirliği, polis muhabirliği, ekonomi muhabirliği, magazin muhabirliği gibi alanlarda kendilerini geliştirip uzmanlaşabilirler.
  2. Gazetecilik mesleğini icra edenler muhabir olarak çalışabileceği gibi, kendini yetiştirmesine bağlı olarak köşe yazarlığına, yazı işleri müdürlüğüne ve genel yayın müdürlüğüne kadar yükselebilir.
  3. Başarılı çalışmalar yapan muhabirler, daha yüksek tirajlı gazetelere geçebilirler. Daha büyük ve yüksek tirajlı gazetelere geçenlerin ücretlerinde önemli oranda artış olabilir.
  4. Gazeteciler aynı zamanda, üniversitelerde akademik kariyerini yükselterek öğretim görevlisi olarak da mesleki hayatını devam ettirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...