Gazeteci için ses kayıt cihazı nasıl olmalıdır

Gazeteci için ses kayıt cihazı nasıl olmalıdır

10 yıl öncesine kadar kamera ve ses kayıt cihazları herkeste olmayan, pahalı aletlerdi.  Şimdi ise bu cihazlar gazetecilik mesleği ile ilgilenen herkeste bulunan, bulunması gereken aletler.  Ses kayıt cihazlarının gazeteci için olmazsa olmaz bir cihaz olduğundan daha önceki yazılarımızdan bahsetmiştik.  Peki ses kayıt cihazı bir gazeteci için neden bu kadar elzem? Telefonlarda ses kayıt özelliği olmasına rağmen “ses kayıt cihazı” kullanmak şart mı?
Haber kaynağından alınan her bilgi gazeteci için altın değerindedir. Haber kaynağının ağzından çıkan her kelime gazeteci için çok önemlidir. 
Gazeteci, haber kaynağından gerekli olan bilgileri alırken, haber kaynağının  her söylediğini aklında tutamaz.  Haber kaynağının seri bir şekilde konuşacağını da düşünürsek kaynağın ağzından çıkan her söz kağıda da aktarılmayabilir. Ses kayıt cihazları işte böyle durumlar için gereklidir. Ses kayıt cihazı sayesinde haber kaynağının söylediklerini atlama ihtimalimiz çok az olur.



Eskiden gazeteciler ses kaydı yapmak için walkman kullanırdı. Bildiğiniz kasete ses kaydı yapılırdı. Haber kaynağına walkman uzatılırdı ve sağlıklı ses kaydı yapmaya çalışılırdı. Artık her telefonda ses kayıt özelliği olmasına rağmen gazeteci için ses kayıt cihazı gazeteci için son derece önemlidir.  Bir görüşmeye veya röportaja gittiğinizi düşünün. Haber kaynağının sesini kaydetmek için telefonun kayıt özelliği kullanmanız karşınızdaki kişide olumsuz bir imaj yaratır. İşinizi ciddiye almadığınız düşünülür ve bu ciddi mesleği amatör bir ruhla yaptığınız imajı oluşur.

Peki gazeteci için bu kadar önemli  olan ses kayıt cihazları nasıl olmalı? Nasıl bir ses kayıt cihazı alınmalı?  Ses kayıt cihazında hangi özellikler olmalı? Piyasada onca ses kayıt cihazı varken, gazeteci hangi cihazı tercih etmeli? Ses kayıt cihazı ihtiyacı olup da marka ve model konusunda hiçbir fikri olmayanlar var. Alında marka ve modelin fazla önemi yok. Siz marka ve modele takılmayın. Sadece ses kayıt cihazının özelliklerine bakın. Sizin aradığınız özellikler ne ise ilk olarak bunu belirleyin. Daha sonra ürün araştırması yaparken de aradığınız kriterlere uygun cihazları listeleyip size uygun cihazı seçebilirsiniz.


Ses kayıt cihazlarında aranan özellikler genellikle şu şekilde örneklendirebiliriz;
  • Bilgisayara bağlanabilmesi
  • Dâhili hafıza boyutu
  • Pil ömrünün uzun olması
  • Su ve toza karşı daha dayanıklı olması
  • Darbeye karşı dayanıklı olması vs…

Bu özellikler herkesin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Bunu uzatabiliriz. Piyasada saydığım özelliklere sahip dijital cihazlar bulmak mümkün.  Marka ve modeline göre fiyatları değişkenlik gösterebilir. Burada marka veya model tavsiyesinde bulunmayacağım. Siz aradığınız kriterlere uygun,  cebinize uygun olan ürünü seçip alabilirsiniz. Artık klasikleşen “Söz uçar yazı kalır” sözü değişiyor. “Ses de kalır, yazı da” oluyor.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Muhabir yeleği nedir. Neden giyilir
Muhabirlerin kullandığı malzemeler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...