Muhabirlerin kullandığı malzemeler

Muhabirlerin kullandığı malzemeler

muhabir hangi malzemeleri kullanır

Muhabir in işi  haber kaynağından enformasyonu alıp haber haline getirmektir. Ama asıl iş bundan sonra başlar. Haber haline getirdiği bilgiyi haber merkezine ulaştırma muhabirin en önemli görevidir. Haber merkezine ulaşmayan bir haber kitleye sunulamayacağı için haberi yazdıktan sonra çok hızlı bir şekilde merkeze ulaştırmalıdır.  Haber merkeze ulaşmalı ki “haber” olarak bir değeri olsun değil mi ?
Muhabir haberi oluştururken daha sağlıklı haber yapmak ve merkeze daha hızlı haberi iletmek için birtakım alet, edevat, malzemeleri mutlaka yanında bulundurmalıdır.  İşini ciddiye alan muhabir bu malzemeleri  işinin hatta yaşamının bir parçası haline getirir. Muhabirlikle ilgileniyorsanız, haber yazımıyla ilgileniyorsanız, haber yapacaksanız ve hangi malzemeleri yanınızda bulunduracağınızı bilmiyorsanız  muhabirin haber yapım sürecinde hangi malzemeleri kullanması gerektiğini paylaşıyorum:
Bilgisayar

Muhabir, haber kaynağından bilgiyi aldıktan sonra bu bilgiyi haber olarak merkeze geçmek durumunda.  Haberi bilgisayar ortamında son şeklini vererek  merkeze iletmesi gerekiyor.  Habere son şeklini veren muhabir mail aracılığıyla hızlı bir şekilde haberini merkeze ulaştırır.




Telefon




Bir muhabir için telefon hayati önem taşır. Muhabir olmayan bir insan için bile telefon vazgeçilmezdir ve günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Muhabir için ise telefon 100 kat daha gereklidir. Muhabir kimi zaman haber merkezine gelen bilgi doğrultusunda haber kaynağına yönlendirilir. Kimi zaman ise kendisi haber değeri olan bir konu hakkında kişi ve kurumlarla  görüşüp bunu haberleştirir.  Haberi nasıl yaparsa yapsın her zaman birileriyle iletişim halinde olmak mecburiyetindedir. Haber kaynağından randevu almak için telefonu kullanır.  Bunun yanında muhabir devamlı haber merkeziyle iletişim halinde olmalıdır. İşte bu nedenle telefon bir muhabir için olmazsa olmazdır.


Fotoğraf makinası




Şüphesiz fotoğraf, bir haberi  inandırıcı kılan, dikkat çekici yapan görselliktir.  Bir haber için görsellik her şeydir.
Kitle görmediği bir habere pek inanmak istemez. Fotoğraf bir haber için kanıt niteliğindedir diyebiliriz aslında. Muhabir haberi daha inandırıcı hale getirmek için o haberin fotoğrafını  çekmek durumundadır.  İster Bir trafik kazası haberi  olsun, isterse bir basın açıklaması olsun, isterse bir spor karşılaşması olsun. Bunun kitlede bir karşılık bulabilmesi o haberin fotoğraflanmasıyla mümkündür. Bu nedenle bir muhabirin mutlaka yanında fotoğraf makinası bulunmalıdır.
Ses kayıt cihazı
Muhabir haber kaynağından haber için gerekli bilgiyi alırken ses kayıt cihazı kullanır. Haber kaynağı haber için gerekli bilgiyi verirken  muhabir bu bilgilerin hepsini aklında tutamayacağı için mutlaka kayıt altına almak durumundadır. Haberde önemli bir detayın gözden kaçmaması için muhabir her ihtimale karşı ses kayıt cihazı kullanarak bilgiyi kayda alır. Piyasada farklı marka ve modellerde ses kayıt cihazları bulunmaktadır. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun bir ses kayıt cihazı edinmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Flaş
Haber için görselliğin çok önemli olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Görselliğin kalitesi de şüphesiz çok önemli ışığın yetersiz olduğu ortamlarda sağlıklı fotoğrafların alınabilmesi için muhabir flaş kullanmak zorunda. Yoksa, ne kadar çok fotoğraf çekerse çeksin çektiği fotoğrafla kaliteli değilse o fotoğrafların hiçbir değeri olmayacaktır.
Ajanda
Muhabir  adı itibariyle de haberle ilgilenen kişidir.  Haber kaynağı haber için gerekli bilgiyi verme noktasında her zaman uygun olmayabilir. Haber kaynaklarıyla olan görüşmelerini, randevu günü ve saatlerini not almak amacıyla bir ajandası olmalı. Bunun yanında muhabir planlı ve programlı çalışmalıdır. Bu nedenle günlük plamlar yapmalı ve programlar oluşturmalıdır. Bunu ajandasına not aldığı bilgiler ile daha sağlıklı bir şekilde yapar.
Not defteri
Haber kaynağı gerekli bilgiyi verirken muhabirin ses kayıt cihazlarını kullanmasının daha sağlıklı olacağından yukarıda bahsetmiştik. Muhabir her ihtimale karşı haber kaynağının verdiği can alıcı bilgileri not defterine seri bir şekilde yazmalıdır. Teknoloji her ne kadar hayatımızda kolaylıklar sağlasa da teknolojinin azizliğine uğrama ihtimalimiz her zaman vardır. Muhabir her zaman tedbirini almalıdır.
Kalem
Ajandasına ve not defterine gerekli bilgiyi girebilmesi için kalemi yanında bulundurmalıdır. Her zaman için yedek kalem bulundurmak muhabirin işini kolaylaştıracaktır
Hafıza Kartı
Fotoğraf makinesinin hafızasının dolma ihtimaline karşı hafıza kartını yanında bulundurmalıdır muhabir. Bunun yanında, ses kayıt cihazındaki kayıtları da hafıza kartına atabilir. Bunlar tedbir amaçlıdır. Haber kaynaklarından alabildiği bilgisayar ortamındaki dosyaları depolamak için de hafıza kartı kullanılabilir.

Yukarıda saydığım aletler dışında muhabir yeleği kullanmayı alışkanlık haline getren muhabirler de vardır. Muhabir yeleğinin cepleri büyük ve cep sayıları çok olduğu için malzemelerinin (telefon, ajanda, not defteri, hafıza kartı vs) büyük kısmını yeleğin cebinde taşıyabilirler




1 yorum:

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...