Televizyon haberinin özellikleri

Televizyon haberinin özellikleri

televizyon haberinin diğerlerinden farkı

Televizyon haberinin de kendine has özellikleri vardır. Televizyon haberinin özelliklerini merak edenler için bu özellikleri sizler için burada paylaşıyorum. Televizyon haberleri, genellikle konuşma dilinde yazılan ses ve görüntünün bir arada bulunduğu bültenlerden oluşur. Belirli bir jenerikle başlayan haber bülteninde, haberleri bir ya da iki spiker sunar. Televizyon haberlerinde en önemli haber ilk sırada verilir. Genellikle fon müziği kullanılmasa da, özel ses ve görüntü efektleri, görsel malzemeler, canlı bağlantılar oldukça yaygın biçimde kullanılır. 
Televizyon haberinin özelliklerinden önemli olan hızlılık ve tazelik olduğu televizyon haberinde görüntü, haberi tamamlayan en önemli unsurdur. Haberin son kelimesi son görüntü ile son bulur. Diğer habercilik türlerine göre televizyon haberciliği daha fazla yaratıcılık ve ekip çalışması gerektirmektedir. Dramatik bir bütünlük gerektiren televizyon haberlerinde bir yandan üslup ön planda iken, spiker ve muhabirlerin bilgi ve becerileri de haber sunumunu etkiler.


Televizyon haberinin unsurları 

Televizyon haberleri genel olarak görüntü, ses ve yazıdan oluşur.
Televizyon haberlerinde görüntü unsuru kamera ile çekilmiş hareketli görüntü, dia, fotoğraf ya da harita gibi donuk kare görüntüsü (caption/kepşın), grafik ve bilgisayarlı animasyon görüntüsünden oluşur.Televizyon haberlerinde habere taraf olan kişilerin sesleri haber kaynağının sesi olarak verilebileceği gibi müzik ya da efekt sesi, yapay ya da doğal efektler kullanılarak da çeşitlendirilebilir. Televizyon haberlerinde yazı ise televizyon ekranlarından görünen yazı anlamındadır. Az sonra verilecek haberi tanıtan, kaynağın sesinin duyulmadığı ya da anlaşılmadığı durumlarda konuşmasını içeren ya da bunun gibi bilgilerin yer aldığı alt yazılar, haber muhabirinin ya da kameramanının adım içeren yazılar, haberin kuşağı olarak ya da jeneriklerde kullanılan yazılar ekrandan izleyiciye ulaşacak yazılardır.


televizyon haberciliğinin farkı



Televizyon haberi türleri 


Stüdyodan yapılan haberler ya da olay yerinden yapılan haberler birbirinden farklı özellikler taşır. Stüdyodan yapılan haberler DSF (Doğal Ses Fonda) ve sesli haberler diye ikiye aynlır. DSF haberler, haber sunucusunun stüdyodan canlı yayın sırasında tümünü kendisinin seslendirdiği metinlerden oluşur. Seslendirme stüdyoda gerçekleştirilir. Haberlerde yer alan görüntülere ait kaynak ya da çevrenin sesleri dip ses olarak yayınlanır. Haber sunucusunun sesi baskın sestir. Görüntü üzerinde kurgu yapılmamıştır. Sesli haberlerde ise seslendirme yayına girmeden önce yapılır. Görüntü ile haber metni önceden eşlenir ve seslendirilir. Hangi görüntü sırasında hangi sesin verildiği bilinir. Ayrıca haber kaynağının sesinden bir bölüm de haber metninin  içinde verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...