Radyo ve televizyon kuruluşunda kimler çalışır?

Radyo ya da televizyon kuruluşunda kimler çalışır?

Basın kurumlarından ayrı olarak radyo ve televizyon kuruluş­larında haber programlarını hazırlayan kadro daha geniştir. Yayın içeriklerinin hazırlanması aşamasında yapım eki­binin stüdyo, kurgu ve çekim ekipleriyle uyumu ön planda­dır. Radyo ve televizyon kuruluşlarında kim çalışır sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Bu anlamda haber bültenlerinde; haber müdürü, editör­ler, sorumlu müdür, spiker, muhabirler ve haber kamera­manlarının da uyumu ve ekip olarak görev yapan kişiler­den oluşması gereklidir.

Haber merkezi nedir?

Haber merkezi, radyo ve televizyonlarda, haberlerin toplanıp işlendiği birimdir.
Radyo ve televizyonlarda haber içeriğinin oluşturulup yayına hazırlanması haber merkezinde gerçekleştirilmektedir. Haber merkezine ulaşan haberler, edit edilip, kurgu ve seslendirmeler yapılarak yayma hazır hale getirilmesi haber merkezi tarafından sağlanır. Radyo ve televizyon haber mer­kezlerine, kendi muhabirleri yamnda abone olunan haber ajanlarından geçen haberler de bir haber hiyerarşisi içerisin­de yayına verilmektedir.

Haber müdürü kimdir?

Genellikle radyo ve televizyon haber bültenlerinde, bülten ha­berlerinden sorumlu, gazetelerde de haber akışını organize eden ve toplanan haberleri yöneten kimsedir.
Haber müdürü, günümüzde genellikle istihbarat şefinin yerine kullanılan bir kavramdır. Büyük medya kuruluşla­rında haber müdürü, yazı işleri müdürü ile istihbarat şefi arasında haber akışından sorumludur. Haber müdürü, is­tihbarat şefinin yaptığı gibi, muhabirlerden gelen haberleri kontrol edip yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verebileceği gibi, bir editör gibi davranıp, muhabir ya da diğer ha­ber kaynaklarından gelen haberleri, "habere ters takla attı­rarak" yeniden biçimleyebilir.

Spiker ya da sunucu kimdir?

Radyo ve televizyonların haber merkezlerince hazırla­nan haber bültenlerini mikrofon ya da kamera karşısında okuyan, seslendiren kişidir. Spiker ya da sunucu haber yaz­maz, habere gitmez; ancak stüdyoya, bir haberle ilişkili ola­rak konuk gelmişse ona, kendisi ya da editörün ilettiği so­rulan sorar. Spiker, genelde, haberlere sesinden başka bir şey katmaz.
 Spiker, haber merkezi tarafından oluşturulan haber bül­tenini kamera karşısında canlı olarak izleyiciye sunar. Can­lı yayın masasıyla bağlantılı olarak, kameranın hemen altın­da ya da önünde "prompter" denilen bir ekrandan akan ha­ber metinlerini okur. Spiker, taktığı kulaklık sayesinde de sürekli canlı yayın masasıyla bağlantı halindedir. Çünkü her an bir son dakika gelişmesi veya canlı yayın sırasında bir aksilik meydana gelebilir ve bunun spikere bildirilmesi gereklidir.Spiker, gündemi sürekli takip etmeli, gelişmeleri kaçır­mamalıdır. Sunduğu habere hakim olmayan spiker, stüdyo­da ya da canlı yayın bağlantısı sırasında yapılan röportajlar­da kendilerini ele verir.

Anchorman / Yorumlayıcı haber sunucusu kimdir?                                                        

Televizyon haber programlarının yapımcı ve sunucusu. Ha­berleri kişisel yorum ve katkıları ile sunan kimsedir.Haber merkezini yöneten ya da haber merkezinde fiilen çalışan, haber bültenlerine girecek haberlere ve sıralaması­na karar veren, haber bültenlerine konuk çağırarak onlara habere ilişkin detaylı sorular soran sunucu ya da spikerler yorumlayıcı haber sunucusu olarak anılırlar. Bu kişilerin birçoğu gazetecilikten gelirken, bazıları da başka uğraş alanlarından televizyona geçmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...