Gazete kimlerden oluşur

Gazete kimlerden oluşur



gazetede kimler çalışır

Yasama, yürütme ve yargı erklerinden sonra demokrasinin dördüncü ayağı olarak tabir edilen medya kuruluşlarında belli bir örgütlenme vardır.  Haber yazma sürecinden, kitleye  ulaştırma sürecine kadar  çalışmaların sağlıklı yürüyebilmesi  için bir iş bölümü olmalı. Bu örgütlenme içerisinde muhabirinden  genel yayın yönetmenine, reklamcısından grafikerine kadar tüm çalışanlar arasında uyum şart.

Gazetenin bir düzen içinde çıkarılmasını sağlamak için gazeteciler arasında çeşitli görev dağılımı yapılmıştır. Aşağıda bir gazete kuruluşunun hangi birimlerden oluştuğunu ve bu birimlerin ne iş yaptığını okuyacaksınız.

Muhabir:
Muhabir, haberi toplayıp yazan, haberin oluşum sürecindeki en temeldeki personeldir. Haber kaynağından gerekli bilgiyi alan muhabir bu bilgiyi yazıya dökerek haberleştirir. Muhabirin yazdığı haber, haber merkezinde işlenerek sunuma hazır hale getirilir. Muhabirler, belirli dallarda veya her dalda görev yaparak haber toplayan kişilerdir. Foto muhabirleri ise resim çekerek haberin inandırıcılığını pekiştiren en büyük yardımcıdır.

Haber Müdürü: 
Yayın Müdürünün direktifi ve Yazı İşleri Müdürünün isteği doğrultusunda gazetenin büroları, servisleri ve muhabirleriyle ilişki kurup onların verdikleri haberlerin yeniden elden geçirilerek redakte edilmesini sağlar.

 İstihbarat Şefi
Gazete ve dergilerde muhabirlere haber konularını öneren, gündemi düzenleyen, haberlerin oluşmasından sorumlu kişidir. İstihbarat şefi, muhabirlerin çalışmalarını organize eder,  muhabirlere hangi konuda haber yapacakları noktasında tavsiyelerde bulunur.  İstihbarat şefi aynı zamanda muhabirden gelen haberleri kontrol ederek yayın politikasına uygun olanları seçer. İstihbarat şefi gerekirse muhabirlere yazdığı haberleri düzelttirir veya kendisi düzeltir.

Yazı işleri müdürü:
İstihbarattan, ajanslardan ve diğer kaynaklardan gelen haberleri değerlendiren ve bu haberlerin yayımlanmasından birinci derecede sorumlu olan kişidir. Yazı işleri müdürü, yayınlanacak yazı ve fotoğrafları bölüm şefleri ve editörlerden toplar, sıralar ve eğer varsa yanlışları düzelterek yayına hazır hale getirir.
Yazı işleri müdürü, yayın politikalarına uygun bir biçimde hazırlanan haberleri sayfa sekreterlerine dağıtır, gerekiyorsa haberlerin sayfada alacağı yerleri tanımlar. Bci sayfadaki haber başlıklarına karar verir. Genel yayın yönetmenini her aşamada bilgilendirir. Yazı işleri müdürü gazete örgüt yapısı içinde genel yayın müdürü yada yönetmeninden sonra gelen üst düzey yöneticidir.

Sayfa Sekreteri: 
Haberleri, önem, tür ve özelliklerine göre sayfa üzerinde yerleştirir, göze hoş gelecek şekilde sergilenmesini sağlar.

Basın danışmanı:
Basın organlarında genellikle sorumlu müdür, yayın yönetmeni ya da genel yayın yönetmenlerinin bilgi ve düşüncelerine başvurulan kimsedir.

Sorumu Müdür:
Her gazete, dergi, radyo ve televizyonda haber yayınından yasal olarak sorumludur. Sorumlu müdür konusu detaylı bir konu olduğu için bu konuyu daha detaylı olarak anlatacağım. Gazetenin özelliğine göre bir veya birden fazla sorumlu müdür olabilir. Eğer tek sorumlu müdür varsa gazetede yayınlanan tüm fikir ürünleri ve spor haberlerinden sorumludur. Birden fazla ise görev dağılımı olabilir.

Görsel/Teknik yönetmen:
Belirlenen haber içeriğinin yayına uygun biçimde hazırlanması sürecinde, sayfa yapısını belirleyen, sayfa görünüşüne yön veren, haberle ilgili teknik süreci yöneten kişidir. Gazetelerde görsel yönetmenler, yazı işleri müdürünün isteği doğrultusunda belirlendiği gibi gelen haber ve fotoğrafların en ilgi çekici biçimde yer almasından  gazetenin görüntüsüne karar verip uygulanmasını sağlayan görevlilerdir.

Editör
Editörler, haberlerin kitlenin ilgisini çekecek şekilde yeniden yazılıp düzenlenmesinden, haber içeriğinin yeniden kurgulanmasından sorumludur.  Editör ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Redaktör:
Haberi yazar, yazılmış bir haberi düzelterek yayına hazır hale getirir. Haber ve fotoğrafları yazı işlerinde kullanılacak hale getirir.
Genel Yayın Müdürü/Yönetmeni:
Yayın kuruluşunun yazı işleri bölümünün en tepedeki sorumlusudur. Yayın politikasından sorumlu olan genel yayın yönetmeni gazetenin genel yayın çerçevesini çizer. Gazete sahibinin isteği doğrultusunda gazetenin yayın politikasını belirler, bölümler arasında gerekli koordineyi sağlayarak tutarlı ve uyum içinde gazetenin çıkmasını sağlar.
Başyazar:
Gazetenin genel yayın politikasını belirleyerek belirli konularda tutumunu ortaya koyarak, haftanın belli günleri veya hergün çıkan yazıları kaleme alır.

Makale ve Fıkra Yazarları: 
Ana ürün olan haberleri çeşitli belge ve kaynaklarla yorum haline getirir. Böylece fikir gazetelerinde bir görüşün belirlenmesi görevini üstlenirler.

gazete kimlerden oluşur, gazetede kimler çalışır




2 yorum:

  1. Bence açıklamalar çok uzun biraz daha kısa olmalı ödevime yazamıyorum

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...