İnternet haberciliği nedir

İnternet haberciliği 


Merhaba arkadaşlar bu kez blogumuzda internet çağıyla birlikte başlayan ve her geçen gün artan internet gazeteciliğinden bahsedeceğim. İnternet gazeteciliğinden bahsederken ilk olarak internetin ne olduğuna değinelim. Daha sonra da internet gazeteciliğinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlayalım.

İnternet kısaca; "Birbirine telefon hatlarıyla bağlı bilgisayarlar aracılığıyla kurulan iletişim ortamı." olarak tanımlanabilir. Ama bu kısa tanım bence yeterli değil. Daha anlaşılır bir tanımla internet, günümüzde hızla gelişen ve evlerdeki ya da iş ortamlarındaki bilgisayarlardan dünyanın her yerindeki elektronik enformasyona erişim olanağı sunan bilgisayar haberleşmesi ağıdır. İnternet ile gazeteciler, araştırmacılar, gereksindikleri bilgilere, masalarından hiç kalkmadan, dünyanın hemen her yerinden ulaşabilir.İnternet hakkında daha yüzlerce şey yazılabilir fakat bu açıklamanın internet gazeteciliğini anlatmak için yeterli olduğunu düşünüyorum. 


İnternet haberciliği nedir?



İnternet ortamında kullanıcılara açılan haber servisi ve sayfaları, sanal gazetecilik, online haberciliktir internet haberciliği.

İnternet gazeteleri, 1994'den sonra internet ortamında ortaya çıkan, hızla gelişen ve dünya çapında yaygınlaşanbir İletişim aracı olmuştur. İnternet gazeteleriyle geleneksel gazetelerin internet ortamındaki yayınlarına ulaşabilmenin yanında yalnızca internet üzerinde habercilik yapan web sitelerine de erişilebilmektedir. Bunun yanında bazı kişilerin kendi çabalarıyla derledikleri haberleri okuyucuya sundukları kişisel web sitelerinde de haberler bulunur.
İnternetin her kese yayım yapabilme olanağı sunması ile altyapısı bulunan gazetelerin yanında kişisel gazetelerde ortaya çıkmıştır. İnternette haber yayımı yapan sitelerin birçoğu haberleri anlaşmalı oldukları haber ajansları alır ve kendi sitelerinde yayımlar.


İnternet haberinin farkı nedir?


Bilgisayar ortamında iletişim sağlayan internet, haber yayımlarıyla da yeni bir habercilik türü ortaya çıkarmıştır. İnternet haberciliği, bütün habercilik tekniklerinin birleştirildiği bütünleşik haber sunumuna doğru yönelmektedir. Hem yazılı, hem sesli, hem de görüntülü haberler, inter-netteki web sayfalarında bütünleşik olarak sunulabilmekte, bu özelliği ile gazete ve televizyonun özelliklerini, eş deyişle yazı, ses ve hareketli görüntüleri aynı ortam üzerinde ve eş zamanlı olarak bilgisayar ortamında internet kullanıcılarına sunulabilmektedir.

İnternet haberciliğinin en büyük işlevi, bilgileri anında aktarabilmesidir. Bir bilginin karşı tarafa aktarılması, bilgisayar ekranına yazılması kadar kolaydır. Bu işlev daha çok finans haberciliğinde büyük aşamalar kat edilmesini sağlamıştır.

İnternet haberlerinin özellikleri bağlamında haberlere yeni bir biçim gelmiştir. Hipermetin özelliğiyle habere ilgili tüm dokümanlara bağlantılar verilebilmektedir. Haberle ilişkili geleneksel araçlardaki zaman ve sütun sınırı ortadan kalkmıştır ve haberler uzun olarak verilebilir.


İnternet haberlerinin özellikleri


İnternet haberleri öz olmalı, paragraflar 2-5 cümle arasında olmalı, düzgün cümle kalıbı kullanılmalı, her cümlede bir fikir olmalı, açık ve anlaşılır şekilde ve bilinen sözcükler kullanılmalı, yüklem kuvvetli olmalı, mantıklı bağlantılar kullanılmalıdır. îyi bir internet haberinde herşeyden önce, basit açıklayıcı tümceler kullanılır ve her tümcede bir düşünce ortaya konulur. Uzun yan tümcelerden ve edilgen yazılardan kaçınılır. İfade edilen her düşünce mantıksal olarak bir sonrakine akar. İnternet ortamındaki haber, bu genel kavramları kullanarak yazının anlaşılmasını kolay kılar ve okurun dikkatini daha fazla yakalar.
Haber metnini, web'deki diğer yoğun içerikten ayırmaya yardım edecek özel bir düşünce ile kaleme almakta yarar vardır. Neşeli bir tarz ya da tavırla yazmak (başlık dışında) ve sohbet tarzı özellikle Web'de kullanıcıya daha rahat okuma olanağı sunmaktadır. İnternet kullanıcıları, geleneksel dışındaki tarzları daha çabuk kabullenmektedirler. Bununla birlikte geleneksel yazım kurallarından olan ters piramit yöntemi, internet haberlerinin yazımına da uygulanmaktadır. Bunun dışında T Modeli, Online Piramit, Doğrusal ve Doğrusal Olmayan, Kümelem, Anlatım ve Kum Saati yazım tekknikleri de internet haberciliğinde uygulanan yeni haber yazım teknikleridir.


Evet değerli blog okuyucuları internet haberciliği ile ilgili genel bir bilgi vermeye çalıştım bu yazımda. İnternet haberinin nasıl yazıldığını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayıp okuyabilirsiniz


İnternet haberi nasıl yazılır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...