Yaygın basın nedir

Yaygın basın nedir

Yaygın basın, ülke genelinde dağıtımı yapılan basılı süreli yayınların bütünüdür. Kimi kaynaklarda "ulusal basın" ya da hazırlandıkları yerin adıyla "İstanbul basını" olarak nitelenen yaygın basın örneklerinin bazılarının aynı zamanda ülke sınırları dışında da basımı gerçekleştirilmekte ve dağıtmı yapılmaktadır. Bununla birlikte ülke genelindeki dağıtımda kolaylık ve çabukluğun sağlanması için de birkaç bölgede ve yurtdışında 1-2 ülkede basımevleri bulunabilmektedir.

Günümüzde yaygın basın olarak kullanılan kavram, 1980'ler ve öncesinde, haberlerin büyük bir kısmının İstanbul kaynaklı olması ve gazete merkezlerinin İstanbul'da bulunması sebebiyle "İstanbul basını" olarak tanımlanmıştır. Ancak gazete dağıtımının tüm yurtta ve günü gününe yapılmasıyla birlikte 1990'larda "ulusal basın" kavramı ve daha sonra "yaygın basın" kavramı kullanılmaya başlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...