Radyo haberi nasıl sunulur

Radyo haberinin diğer haberlerden farkı nedir?

radyo haberi nasıl yapılır
Radyo haberleri genellikle bülten şeklinde hazırlanır. Radyo haberleri, ana ve ara haber bültenleri olarak ayrılmaktadır. Ana haberlerde, haberler detayları ile sunulurken, ara haber bültenlerinde ise, haberin başlığı ile spotu verilmektedir. Radyo yayını içerisinde haber bültenleri saat başlarında, bazen de yarım saatlerde verilmekte ve haber bültenleri, bir ya da iki spiker tarafından seslendirilmektedir.


Belirli bir haber programı müziği (jingle) eşliğinde sunumla başlayan bültende en önemli haber ilk sunulan haberdir. Kimi bültenlerde program müziğinin ardından fon müziği kullanılırken, kimi bültenlerde kullanılmaz. Radyo haberlerinde ses unsuru ön plandadır. Haber, özel ses efektleri, ses kaydı ya da telefon bağlantısı ile söyleyenin ağzından da sözleri aktarılarak canlılık yaratılabilir. 


radyo haberi nasıl yapılır


Gazete ve dergi haberinden daha kısa olan radyo haberlerinde hızlılık çok önemlidir. Haberi ilk elden ve sıcağı sıcağına duyurma imkanına sahip olan radyo haberciliği bu açıdan üstünlük taşır. Konuşma dili tekniğiyle yazılan radyo haberleri taze haber alma gereksinimini sağlayan açık, anlaşılması kolay ifadeler üzerine kuruludur. Kulağa yönelik bu haberler, olabildiğince kısa cümleli, az heceli ve telaffuzu kolay kelimelerle oluşturulur. Haber türünün en zayıf yönü haber metni tekrarlanmazsa ya da tekrar okunmazsa, geri dönüş olanağının bulunmaması, eş deyişle haberin kaçırılmasıdır.

Haber değerleri anlamında radyo ve televizyon haberlerinde zamanlılık öğesi ön plandadır. Gazete ve dergi haberinden daha hızlı ve anlık olan radyo haberlerinde açıklamadan çok bilgi önemlidir. Haberler daha ayrıntılı açıklamalar yerine daha kısa özet bilgilerle oluşturulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...