Haberde ana başlık nedir alt başlık nedir

Ana başlık nedir alt başlık nedir

ANA BAŞLIK
Ana başlık, adından da anlaşılacağı üzere haberin ana ya da temel başlığıdır.Her yazınsal metnin mutlaka bir başlığının olması gerekir. Haberin de başlığı ana başlıktır. Ana başlık, haber metninin üstünde yer alan en önemli ve mutlaka bulunması gereken temsilcisidir. Ana başlık, haberi okutan en önemli özelliktir ve bu nedenle
özenle seçilmesi gerekir.

"Konferans yapıldı", "toplantı yapıldı" gibi ifadeler yerine, daha göze çarpan ve dikkat çekerek haberi okutacak başlıkların seçilmesi, özel önem taşır. Bu nedenle haber başlıkları, muhabir dışında, yazı işleri yöneticileri tarafından haberin içerisinden önemli bir unsur ön plana çıkarılarak hazırlanır.

Ana başlık, tam bir cümle yapısında olmayıp 3-5 sözcükten oluşan bir tümcedir. Ana başlık sayfa düzenine göre normalde bir, bazı haberlerde ise iki ya da üç satır olabilir.

Ana başlık, sayfada yerleştiği sütuna göre puntosu (harf büyüklüğü) ayarlanır. Genellikle kalın görünüşlü harflerden oluşturulur ve üst veya alt başlıklardan daha büyük puntoludur.

örnek bazı haber başlıkları şöyle görülebilir:

Müthiş takip

Kartal'ın kabusu
Kafayı çekip katliam yaptı
Banka boşaltanlara af geliyor
Dolar arttı, ihracat ABD'ye döndü

ALT BAŞLIK

Ana başlığın altında yer alan, başlığı açıklayan özellikte, tam bir cümle yapısında olan haber yazısıdır. Ana ve üst başlığa göre daha küçük puntolu harflerle dizilir. Seçilen karakterler genellikle basık koyu renk veren harflerdir.

Haberlerde ana başlık mutlaka kullanılırken, üst ya da alt başlık kullanılmayabilir ya da bunlardan biri tercih edilebilir. Üst ve alt başlığın ana başlıkla birlikte kullanıldığı haber sayısı oldukça azdır ve genellikle manşet haberlerle birlikte üst ya da alt başlığın biri kullanılmaktadır.


Örnek bazı haber ana başlıkları ve alt başlıklar şöyle görülebilir:





Tam teçhizattı süper star!  - Ana başlık
Ajda Pekkan, marjinal sahne kıyafeti konusunu biraz abarttı - Alt başlık

Zehir tankeri böyle battı - Ana başlık

Kimyasal yük taşıyan İtalyan tankeri, Fransa'nın kuzeybatısındaki Alderney Ada sı'nda battı - Alt başlık

TU-154 heyecanı - Ana başlık

Türk F 16 savaş uçakları, Türk hava sahasım ihlal eden esrarengiz İran uçağını "sandviç po-zisyonuna alarak Diyarbakır'a indirdi - Alt başlık

Burun buruna yarış Ana başlık

ABD'de 7 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Bush, Demokrat rakibi Gore'un birkaç puan önündeAlt başlık

3 yorum:

  1. çok faydalı bir yazı. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. tesekkurler, cok yalın ve yararlı bilgi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haber yazma sürecinde işinizi kolaylaştırabildiysek ne mutlu bize.. Esen kalınız

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...