Muhabirlerin kullandığı malzemeler

Muhabirlerin kullandığı malzemeler

Muhabir, haberi oluşturma ve yazma sürecinde birtakım malzemelere ihtiyaç duyar. Muhabirin ihtiyaç duyduğu malzemeler elektronik malzemeler olabileceği gibi kağıt, kalem gibi malzemeler de olabilir. Bir muhabirin öncelikli olarak ihtiyaç duyacağı malzemeleri sizler için paylaşıyorum.

1. Fotoğraf makinesi: Muhabirin yazdığı haber ile ilgili fotoğrafları çekmek için bir fotoğraf makinesine ihtiyaç duyar. Fotoğraf bir haberin kanıtıdır ve haberin inandırıcılığını artırır. Fotoğraf makinesi ile bir olayın fotoğrafını çekebileceği gibi, görüşünü aldığı haber kaynaklarının da fotoğrafını çekebilir.
2. Ses kayıt cihazı: Muhabir, haber kaynağından haber için gerekli olan bilgileri alırken ses kayıt cihazı kullanır. Muhabir, kaynağın her söylediğini not edemez ve kaynağın açıklamalarını ses kayıt cihazı ile kayıt etmek daha mantıklıdır. Hem bu şekilde kaynağın açıklamalarına yetişememe sorunu da ortadan kalkmış olur.


3. Not defteri: Muhabir günlük koşuşturma içinde işlerini her zaman bir plan ve program dahilinde yapması gerektiği için yapılacak işlerle ilgili küçük notlara alacağı bir not defterini yanında bulundurması gerekir. Ajandanın ebatları not defterine göre biraz daha büyük olduğu için not defteri her zaman tercih edilmelidir.
4. Telefon: iletişim bir muhabir için her şeydir. Muhabirin haber merkezi ile iletişim halinde olması gerekir. Yeri geldiğinde telefondan haber geçmesi gerekebilir. Bunun için de muhabirin yanında mutlaka iletişimi sağlayacak bir telefon olması gerekir. Telefon sayesinde ayrıca haber kaynağı ile görüşmeler planlayabilir. Randevular ayarlayabilir.
5. İmla kılavuzu: Muhabirin her zaman yanında bulunması gereken şeylerden birisi de sözlük. Muhabir, bazı durumlarda bir sözcüğün nasıl yazıldığı konusunda emin olamayabilir. Böyle durumlarda sözlüğe bakmak en akıllıca iştir. Çünkü bir sözcüğü yanlış yazmak muhabirin kariyerini bile bitirebilir.
6. Sözlük: Muhabir haber kaynağından gerekli bilgileri aldıktan sonra haberini yazarken her zaman için gayet anlaşılır ve sade bir dil kullanmalıdır. Haber kaynağı açıklamalarını yaparken bazen toplumun genelinin anlayamayacağı kelimeler kullanabilir. Haber yazılırken her zaman için toplumun en alt tabakasının esas alınması gerekir. Muhabir ise bundan dolayı haberi kaleme alırken bu kelimelerin eş anlamlarını öğrenmek için bir sözlüğe bakma gereksinimi duyabilir.
7. Rehber: muhabir her ne kadar haber kaynaklarının telefon numaralarını cep telefonuna kaydetse de her ihtimale karşı bir rehber kullanmalı ve haber kaynaklarının iletişim bilgilerini rehberine kaydetmelidir.
8. Ajanda: muhabir, günlük, haftalık, aylık hatta yıllık programını yapmak için bir ajanda kullanmalıdır. 1 ay sonra yapılacak bir haberi ajandasına not alan muhabir böylece o habere gitmeyi unutma sorunu ile de karşılaşmaz.
9. Kalem: az önce not defteri ve ajandadan bahsettik. Not defteri ve ajandasına not tutan gazeteci bunun için bir de kaleme ihtiyaç duyar. Bir muhabirin yanında mutlaka bir kalem olmalıdır. Hatta farklı renklerde kalem kullanmak muhabirin not alırken altını çizeceği noktaları vurgulaması bakımından önemlidir.
10.Yedek pil/batarya: Fotoğraf makinesinin pili bitme ihtimaline karşı bir muhabirin her zaman mutlaka bir yedek pil veya batarya yanında bulundurması gerekir. Muhabirin yanında pil bulundurması, fotoğraf makinesinin olası bir pil bitme durumuna karşı çok önemli bir tedbirdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...