Haberde üslup nasıl olmalıdır

Haberde üslup nasıl olmalıdır

Haberde üslup, habercilikte kullanılan temel ilke ve gereklerin birlikte bulunması ve kullanımını içerir. Genellikle sadelik, kesinlik, canlılık, doğrudan doğruya oluş, konu üzerinde durma, orijinallik, açıklık, özü verme ve doğruluk, haberin üsluba yönelik nitelikleridir.

Haberde sözcük seçimi çok önemli bir üslup unsurudur.
Habercilikte sıfat, zamir ve fiillerin seçiminde çok özenli olmak gerekir.  Haber yazarken fiil zamanlarının kullanımı önemli bir üslup özelliğidir.
 Gazetecilikte genellikle –di’li geçmiş zaman, dergicilikte geniş zaman, radyo ve televizyonculukta –di’li geçmiş zaman, geniş zaman ve şimdiki zaman birlikte kullanılır.
Haberde etken fiiller kullanmak da okuyucunun cümleler arasındaki bağlantıyı kaybetmemesi açısından önemlidir.
Haber cümlelerinin fazla uzun olmaması, mümkün olduğunca kesin yargı belirtmesi, gereksiz ve tekrarlanan kelimelerle uzamaması da temel kurallardandır.

En az kelimeyle en çok bilgiyi aktarmak ustalık gerektirir.  Okunabilirlik ve hatırlanabilirlik açısından da cümlelerin kısalığı ve uzunluğu değer kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...