Türkiye' de en başarılı savaş muhabirleri

TÜRKİYE’DEKİ EN BAŞARILI SAVAŞ MUHABİRLERİ

savaş muhabirleri




Savaş muhabiri, her çeşit sıcak çatışma ortamında haber peşinde koşan ve insanların bu sıcak çatışma ortamında olup bitenlerden haberdar olması için çalışan muhabirlerdir. Savaş muhabirliği tehlikesi çok olan bir branştır. Mesleklerini çoğu zaman silahlı çatışma ortamlarında icra ettikleri için deyim yerindeyse “kelle koltukta” gezerler.



Savaş muhabirleri, gazetecilik mesleğinde ilerlemiş, savaş ve çatışma ortamlarında haber ve bilgi toplama konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Savaş muhabiri denildiğinde akla ilk gelen şey, başında miğferi bulunan, üzerinde PRESS yazılı çelik yelek olan, elinde ise fotoğraf makinesiyle en sıcak anları yakalamaya çalışan gazeteci profilidir. Savaş muhabirliği yapanlar genellikle alanında uzmanlaşmış, cesur kişilerdir. Savaş bölgelerinde görev alan savaş muhabirleri diğer muhabirlere nazaran daha yüksek maaş alırlar. Yani normal muhabirden 3-4 kat daha fazla maaş alırlar.

başarılı savaş muhabirleri




Türkiye’de ve dünyada savaş muhabirliği konusunda uzmanlaşmış, hatta bu konuda ün yapmış muhabirler bulunmaktadır. Bu muhabirler, Irak, Suriye, Lübnan, Irak, Cezayir, Libya gibi Orta Doğu’daki çatışma bölgelerinde görev yapmış muhabirlerdir. Şimdi savaş muhabirliğinde ün yapmış Türk gazetecilerden kısaca bahsedelim:

ABDULLAH COŞKUN:

abdullah coşkun



Son 10 yılını savaş bölgelerinde geçiren Abdullah Coşkun, Irak Afganistan, Lübnan, Gürcistan, Tunus, Libya, Suriye ve Ukrayna gibi birçok savaş bölgesinde görev yaptı. Görev yaptığı bölgelerde fotoğraf makinesine mermiler girdi. Türkiye’nin en iyi foto muhabirleri arasında gösterilen Abdullah Coşkun, İhlas Haber Ajansı’nın baş foto muhabiri olarak görevine devam ediyor.




BÜLENT KILIÇ

bülent kılıç



AFP’ nin Türkiye foto muhabiri olmasına rağmen son zamanların en cesur ve en iyileri arasında yer alıyor. Bülent kılıç’ın son dönemlerde Suriye ve Ukrayna gibi bölgelerde çektiği fotoğraflar dünyanın en iyi gazetelerinin manşetlerini süsledi. Kılıç, meslek hayatına hala AFP’ de devam ediyor.




BÜNYAMİN AYGÜN

bünyamin aygün



Uzun yıllar süren meslek hayatında birçok ülkede görev yaptı. İlerleyen yaşına rağmen günümüzde bile hala savaş bölgelerinin aranan ismi Bünyamin Aygün. Bir yerde savaş varsa Bünyamin Aygün oradadır. Son dönemde Suriye’de çıkan olaylar esnasında IŞİD tarafından rehin alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştır. Bünyamin Aygün, görevini Milliyet gazetesinde sürdürmektedir.




CAN ERTUNA

can ertuna



Sıcak savaş bölgeleri deyince akla ilk gelen isimlerden birisidir Can Ertuna. NTV’de görev yapan Ertuna, Arap Baharı ve son dönem savaşlarının birçoğunda ateş altında yaptığı yayınlarla dikkat çekti. Dünyada herkesin korktuğu bölgelere cesurca gitti Ertuna, NTV’deki görevi sürdürürken Türkiye ve dünya gündemine damga vuran haberlerine de devam ediyor.

CEM TEKEL

cem tekel muhabir

Kanal D’ nin başarılı savaş muhabiri olan Cem Tekel, Gürcistan’ da savaş bölgesindeki performansıyla tanındıktan sonra arap baharında birçok sıcak savaşın içerisinde yer aldı. Libya’da başına çuval geçirilerek göz altına alındı. Doğan yayın grubuna ait olan Kanal D’ de görevini sürdüren Cem Tekel, sıcak savaş bölgelerinin vazgeçilmez ismi olarak anılıyor.

EMİN ÖZMEN
emin özmen

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ nden mezun olan Emin Özmen, mezun olduktan sonra hayalini kurduğu foto muhabirliğine atıldı. Birkaç yıldan beri foto muhabirliği yapan Emin Özmen, Suriye’de muhaliflerce falakaya yatırılan bir rejim muhbirini çektiği fotoğrafı World Press Foto’da Spot News kategorisinde ikincilik ödülü aldı. Emin Özmen şu anda Le Journal’ da çalışıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...