Gazeteci ve muhabirler hangi fotoğraf makinesini kullanır


Gazeteci için fotoğraf makinesi önerisi

Gazetecilik ve haber fotoğrafçılığıyla ilgilenenler için merak konusudur gazetecilerin ve muhabirlerin hangi fotoğraf makinelerini kullandığı. Gazete, dergi gibi basılı yayınların yanı sıra internet medyasında, haberi daha ilgi çekici kılan, ilginç fotoğrafları çeken profesyonel muhabirler, haberin kanıtı olan fotoğrafları çekerken farklı markaları, farklı modelleri ya da farklı objektifleri tercih etmekteler.



Peki gazetecilik ve foto muhabirliği için en uygun fotoğraf makinası hangisi? Bu soruya “şu marka daha iyi” veya “bu marka daha iyi” şeklinde bir cevap vermek oldukça güç.

Gazeteciler tarafından en çok tutulan fotoğraf makinaları tercih edilirken aslında en önemli nokta neye ihtiyacınız olduğu. Neye ihtiyacınız olduğu konusunda bir fikir sahibiyseniz fotoğraf makinası seçiminiz daha kolay olacaktır. Spor muhabiriyseniz işin doğası gereği hareketli çekimler yapmanız gerekecek ve bu iş için en uygun makinayı seçmek durumundasınız. Magazin muhabiriyseniz gece çekimlerinde başarılı olan makineyi tercih edeceksiniz. Bu konuda kararınızı verdiyseniz, yani hareketli çekim mi yapacaksınız? Gece çekimi mi yapacaksınız? Bu kararı verdiyseniz piyasadaki fotoğraf makinelerinin özelliklerine ve fiyatlarına bakıp saha araştırması yapabilirsiniz.


Günümüzde “Canon” daha fazla tercih ediliyor





Basın sektöründe muhabirler/gazeteciler eskiden Nikon markasını daha fazla tercih ederdi. Günümüzde ise Canon en fazla tercih edilen marka durumunda. Canon, ISO performansı ve tele objektiflerinin f/p oranı iyi olması sebebiyle muhabirler tarafından daha fazla tercih ediliyor. Bu işi yapacaklar için genel bir marka tavsiyesi mümkün olmamakla birlikte 1D serisinin çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. 1D serisi dökme magnezyum + aliminyum karışımıdır ve oldukça sağlamdır.





Canon tercih edenlerin tercih sebeplerinden bir tanesi de lens değiş tokuşu veya lens alış verişinin daha kolay olması. Maçlarda, yarışlarda, müsabakalarda (ve bunun gibi aktivitelerde) genellikle Canon fotoğraf makinesinin beyazları göze çok battığı söyleniyor. F1 ve ya motorsporlar gibi haber nitelikli değil de fotoğraf kalitesinin anı yakalama özelliği daha iyi olduğu için Nikon tercih ediliyor. Ama şu da bir gerçek: “Saha fotoğrafçıları Nikon kullanıyor.

Firmaların anlaşmaları belirleyici




Gazetecilerin / muhabirlerin kullandığı fotoğraf makinelerini etkileyen diğer bir unsur ise gazetenin firmalarla yapmış olduğu anlaşma. Yani bir basın kuruluşunda kullanılan fotoğraf makinesi gazetenin anlaşmış olduğu firmaya ngöre değişir. “A” gazetesi Canon firması ile anlaşmışsa, gazete muhabirleri Canon marka fotoğraf makinesi kullanır. “B” gazetesi de Nikon firmasıyla anlaşmışsa o gazete muhabirleri de Nikon marka fotoğraf makinesi ve lensleri kullanır. Örneğin; Hürriyet gazetesi Nikon firmasıyla yapmış olduğu anlaşmadan dolayı Nikon marka fotoğraf makinesi kullanır. Hürriyet gazetesine yeni gelen muhabirler Nikon ile işe başlar. Nikon markasının daha fazla tercih edildiği Hürriyet gazetesinde doğal olarak objektifler de Nikon’dur. Bu gazetede model olarak en çok D200 bulunuyor. Daha profesyonel olanlarda D2X le çalışıyor.




Bütçenizin durumu

Almayı düşündüğümüz makine ile bütçemizin durumu tabiî ki birbiri ile ilişkili. Yukarıda bahsettiğim bütün özelliklerin içinde olduğu makine yok mu? Var elbette. Ama maliyeti biraz tuzlu. 12 bin Euro civarında. Üstelik bu fiyat sadece makinenin gövdesi için geçerli. Flaş ve objektif takımı da 4 bin euro civarında olsa Türk Lirası ile toplamda 32 bin lira ödemeniz gerekecek. O kadar paramız yoksa ve mp’si yüksek bir makine alacaksak enstantane hızı düşük bir makine tercih edebiliriz. Saniyede 8-10 kare çekmek zorunda değiliz. Ayrıca, fotoğrafları çok fazla büyütmeyeceksek, düşük MP’ye sahip ve görüntü algılayıcısı da küçük olan bir makine de alabiliriz. Çekeceğiniz fotoğraf türü ne ise, ona uygun makine almalısınız. İhtiyacınızdan fazlasına ekstra para ödemenize gerek yok. Bunun için de, aradığımız özellikleri olan makineleri almalı, bazı özelliklerden vazgeçmeliyiz. İşte o zaman bütçemize uygun bir makine alabiliriz.






2 yorum:

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...