Batılı büyük haber ajansları

Batılı büyük haber ajansları

Agence france press: 

batılı büyük haber ajansları

 1944 yılında kurulan Agence france press’in atası, 1835’te kurulan dünyanın ilk haber ajansı olan Havas’tır. Fransız ulusal haber ajansı olan Agence france pres ise 19572de kabul edilen yasa gereğince özerk bir kamu kuruluşu şeklinde yönetilmektedir. Yönetiminden 15 kişilik bir yönetim kurulu sorumludur. 

AFP’nin merkezi Fransa’nın başkenti olan Paris’tedir. 1979 yılından beri haber hizmetlerinde yeni enformasyon teknolojilerinden yararlanılan AFP’de haberlerin hazırlanması, depolanması, dağıtımı bilgisayar aracılığıyla yapılmaktadır.  1985’ten itibaren ise Paris, Washington, tokyo kaynaklı renkli fotoğraf hizmetleri yanında uydu yayını ve görüntülü yayın hizmeti bulunmaktadır.


Reuters: 
batılı haber ajansları

1850’de kurulan Reuters, 1851’den beri İngiltere’nin başkenti Londra’da çalışmaktadır. Halen Reuters’in mülkiyeti birleşik krallık, Avustralya ve yeni Zelanda gazeteleri (İngiliz gazeteleri) ile birleşik Arap Emirliği’nin elinde bulunmaktadır. Reuters, Avrupa, asya, yeni Zelanda, kuzey Amerika, Latin Amerika ve Afrika’da haber dağıtımı yönünden uydu bağlantısıyla birbirine bağlanmış bilgisayarlar kullanmaktadır. Automatic  data Exchange adı verilen sistem, gelen ve giden haberleri türlerine göre kümelere ayırarak dağıtmaktadır. Reuters’in dünya haberleri servisi, röportaj servisi, ekonomi haberleri servisi sunduğu önemli haber hizmetleri arasında yer alır. Ekonomik, mali konular yönünden reuters’in sunduğu ekonomi haberleri servisi çok ünlüdür ve dünya da birçok ülkede hemen hemen tüm endüstri ticaret ve bankacılık sektörleri bu hizmetten yararlanmaktadır.

Associated Press 

batılı haber ajansları

Bugün dünyada var olan haber ajanslarının en eskisidir. Kuruluşu  1848’e kadar giden Associated Press, Amerikan gazetelerinin sahip bulunduğu bir kooperatif şeklinde örgütlenmiştir. ABD  içinde giderler belirlenmiş bir tarifeye göre üyeler arasında bölüşülmekte, buna karşılık üye gazeteler kendi olanaklarıyla sağladıkları haber ve fotoğrafları ajansa vermektedir.  Associated Press’in merkezi ABD’nin Newyork kentindedir.

Tass- Itar


batılı haber ajansları

1917 yılında kurulan Tass’ın adı 1991’de Tass-Itar olmuştur. Tass, 1991 yılına kadar Sovyetler birliğinin haber ajansı olarak hizmet görmüş merkezi bir haber ajansıydı. Merkezi Moskovaydı. Sovyetler birliğine ait ondört cumhuriyetin ayrı haber ajansları olmakla birlikte, Tass, hepsi için merkezi haber ajansı rolü oynamaktaydı. Ayrıca Tass, on dört cumhuriyetin haber ajansına ülke dışından ve diğer Sovyet cumhuriyetlerden gelen haberleri vermekteydi. Tass, 1980’li yılların sonuna kadar dünyanın en büyük haber ajansları arasındaydı. Tass’ın gücü SSCB’de 1990’lı yılların başındaki değişikler nedeniyle zayıflarken ülkedeki hükümet iki yeni haber ajansı daha kurdu.  Rusya için Itar, yeni bağımsız devletler topluluğu için ise Ria.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...