Gazeteci için not defterinin önemi

Gazeteci için not defterinin önemi

muhabir için not defteri


Not defteri, günlük işlerin planlanması ve unutulmaması için kullanılıyor. Daha çok, ileride yapılacak olan işlerin not edilmesi için kullanılan not defterleri aynı zamanda günlük planlamaların yapıldığı,  gün içinde yapılacakların yazıldığı defterlerdir. Not defterlerinin kullanımındaki amaç, yapılması gerekenlerin ve yapılacak olanların yazıya dökülerek unutulmaması ve hatırlanmasını sağlamaktır. Artık çoğu telefonlarda ve tabletlerde not defteri özelliği ile not alabilmek mümkün olsa da kağıttan not defterlerinin yerini tutmuyor.
Not defteri gazeteciler ve muhabirler için de önemli bir malzeme. Günlük işlerini planlayan gazeteciler, yapacakları görüşmeleri, haber kaynaklarını, haber kaynağından aldıkları bilgileri, adresleri, röportaj sorularını not defterlerine yazar. İşte bunun için not defteri bir gazeteci için çok önemlidir. Olmazsa olmaz bir malzemedir.


NOT DEFTERİ DEYİP GEÇMEYİN



Muhabir, haber toplama ve haber yazma sürecinde  birtakım malzemeleri kullanır. Bunlar fotoğraf makinası, objektif, telefon, kalem, not defteri, ajanda, çanta vs.. Bu malzemelerin hepsi gazeteci için önemlidir. Muhabirlerin kullandığı malzemeleri “Muhabirlerin kullandığı malzemeler” adlı yazımızdan okuyabilirsiniz.  Not defteri deyip geçmeyin. Bir fotoğraf makinası olmadan muhabirlik yapılamıyorsa, not defteri olmadan da muhabirlik yapılamaz. Muhabirin kullandığı malzemeler içinde not defteri önemli bir yere sahip. İnsanlara haber ve bilgi verme görevini icra eden gazeteciler, not defterini farklı amaçlar için kullanabilir. Not defteri muhabirin birçok işinin görülmesinde yardımcı olur. 


GÖRÜŞME İÇİN NOT DEFTERİ ŞART


Muhabir, o gün içinde planladığı haberi yazmak için haber kaynaklarıyla görüşmelerini not defterine yazar. Bazı muhabirler her ne kadar planladığı görüşmelerini not etmek için ajanda kullansa da ajanda bu konuda not defterinin yerini tutamaz. Gazetecilerin ve muhabirlerin not defterini kullanma amaçlarından biri de görüşme yapacağı haber kaynağına soracağı soruları not etmektir. Haber kaynağından alınacak her bilgi muhabir için çok önemli olduğu için sorulacak sorular da çok önemlidir. Bu nedenle muhabir daha sonra düzenli bir şekilde yazmak üzere kaynağa soracağı soruları yazmak için not defteri kullanabilir. Muhabir aklına gelen her soruyu daha sonra hatırlamak için bir yere not etmelidir. Çünkü “soru” demek, kaynaktan alınacak yeni bir bilgi demektir. Bu nedenle bir görüşme için not defteri muhabir için büyük önem taşımaktadır.


HER İHTİMALE KARŞI NOT DEFTERİ BULUNDURULMALI


Muhabir, röportaj sırasında sorulacak soruları not defterine düzenli bir şekilde yazıp röportaj esnasında bu defteri kullanabilir. Bir muhabir haber kaynağının yaptığı açıklamaları, verdiği bilgileri, her ne kadar ses kayıt cihazı ile kayıt altına alırsa alsın her ihtimale karşı, her olumsuzluğa karşı not defterini de kullanarak kısa notlar almalıdır. Kaynağın her söylediğini yazmak mümkün değil tabiî ki. En azından çok önemli gördüğü, kaynağın verdiği çok önemli bilgileri bir de not defterine yazması muhabir için profesyonelliğin gereğidir. 


KOLAY TAŞINABİLİR



Her muhabirin yanında taşıdığı küçük bir not defteri var. Not defteri bir ajandadan daha küçük boyutlarda olduğu için her zaman çantada ve cepte kolaylıkla taşınabilir. Her muhabirin mutlaka bir ajandası ve not defteri olmalıdır. Günlük, haftalık, aylık hatta yıllık plan ve programları ajandaya kaydeden gazeteci, not defterine daha önceden not aldığı bilgileri de ajandasına yazabilir. Telefon yoluyla haber kaynağıyla görüşen muhabir, kaynaktan aldığı bilgileri ilk etapta not defterine yazar ve daha sonra haberi işleme sürecinde not defterine yazdığı bilgilerden yaralanır.

Gazetecilik mesleğini icra eden muhabirler farklı amaçlar için not defterlerini kullanıyor. Not defteri, muhabirin en zor anlarında imdadına yetişir. Bu nedenle bir muhabir için not defteri olmazsa olmaz malzemelerdendir. Muhabirlerin kullandığı malzemelerin en önemlisi belki de…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...