Gazetecilik ne demektir

Gazetecilik ne demektir

Gazete:
Gazete aslında ticari kapitalizmin ürünü olan bir araçtır. Kökeninde ise Avrupa ‘da Orta çağ sonrasının haber mektupları vardır.  Çağdaş anlamda gazete, kapitalist üretim biçimi ve piyasa ekonomisi içinde toplumsal bir kurum ve ticari bir işletme olarak var olmuştur. 19. Yüzyılda kapitalizmle birlikte bugünkü kitle gazeteleri ortaya çıkarken bu süreç içinde gazetelerin ticari kuruluş olarak işleyiş mantıklarını piyasa koşulları şekillendirmiştir.



 Teknolojik bir kurum olarak pahalı bir yatırım olan gazeteyle üretilen haberler, haber yoluyla elde edilen kâr,  yoğun emek isteyen gazeteciliğin piyasa koşulları içinde rekabet etmesini sağlamıştır. Bu nedenle, teknolojiyle gazete ve gazeteciliğin ilişkisi sürekli olarak makine parkının yenilenmesi için finansman kaynağı bulma, yatırım yapma şeklinde görüşmektedir.

Gazeteciliğin gelişmesinde Gutenber’in Almanya ‘nın Mainz kentinde  değişebilir harfleri maden alaşımından dökmesi ve tahta baskı makinesini kullanıma sokmasının önemli bir yeri vardır. Avrupa’da Ren Nehri çevresinde ticaret yapan tüccar ve bankerler için ekonomik iletişimin gerekliliği gazeteciliğin gelişimini hızlandırmıştır. Yani gazeteciliğin ortaya çıkabilmesi için ticari kapitalizmin gelişmesi gerekmiştir.

Gazetenin doğuşunda hiç kuşkusuz insanoğlunun haber alma gereksinimi ve isteğinin büyük etkisi ve katkısı bulunmaktadır. En eski çağlardan beri, uğraşları sırasında kişiler doğal olarak bazı olayları, olguları görmüşler, duymuşlar, hissetmişler, denemişlerdir. Fikir oluşturmuşlar, bazı sonuçlara varmışlar,, kendi inançları doğrultusunda hareket etmişlerdir. Biraz dedikodu, biraz fikir tartışması,  biraz da söylenti çıkarma şeklinde  o an olan enformasyonu paylaşmışlardır.

Gazetecilik

Gazetecilik bir yönüyle kişilerin sorunlarının çözümlenmesine yardımcı  olan bilgilerin ulaştırılmasıdır. Sunulan enformasyonun içeriği, bilgilendirme ve eğlence yüklü olabilir. Genelde basit bir tanımlamayla sunulan bu içeriğe günlük dilde “haber” adı verilir.  Gazetecilik, haber malzemesi sayılan enformasyonun toplanmasını, yazılmasını, düzenlenmesini ve dağıtılmasını içeren bir işlemdir. Gazeteci ise erişmek istediği kitle için en önemli diye nitelendirdiği,  enformasyonu toplayarak haber yapan, kişileri bilgi alarak düşünmeye sevk edendir.
Gazeteciliğin temel ilkelerinden biri haber ile yorum arasında belirgin bir ayrımın çizilmesi ve bunların karıştırılmasının önlenmesidir. Haber, gerçeklere ve verilere dayalı bilgilendirmedir. Yorum ise, yazarın, yayımlayanın veya yayın şirketlerinin düşüncelerini, inançlarını ve kişisel yargılarını içerir.  Haber yayını gerçeklere dayandırılmalı ve doğruluğu kanıtlanır olmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...