Redaksiyon nedir - Redaktör kimdir

Redaksiyon nedir - Redaktör kimdir

Redaksiyon, haber yazma, yazılmış bir haber metni üzerinde gerekli düzeltmeleri yaparak haberi yayına hazır hale getirme, haber ve fotoğrafları yazı işlerinde kullanılacak hale getirme işi olarak tanımlanmaktadır. Redaktör de bu işi gerçekleştiren kişidir.

Redaksiyon servislerinde görev yapan redaktörler gerektiğinde haberi yeniden yazar ve gerekirse farklı kaynaklardan gelen aynı konudaki haberi birleştirir. Redaksiyon işlemi yerini günümüzde editörlüğe bırakmıştır.  Redaksiyon işlemi TRT'de halen uygulanmakta olupi TRT'de redaktör spikerler haber bültenlerinin radyo ya da televizyon için kısaltılması işlemini yerine getirmektedir. Özel televizyon kanalları ise rekabet ve daha fazla izlenme kaygılarından dolayı tamamıyle haber editörlüğüne ağırlık vermişlerdir.

Editörler haberin anlamına özüne ve ruhuna müdahale ederek haberden yeni anlamlar çıkartabilmektedir. Redaktörlükte ise haberin özüne müdahale etmek yoktur. Haberin özüne dokunulmadan daha anlaşılır hale getirilmesi için yeniden yazılması söz konusudur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...