Haber yazma süreci

Haber yazma süreci 

Haber yazma süreci 

Muhabir bir olay veya fikir karşısında bir değerlendirme yaparak bunun bir haber olup olamayacağına karar verebilmelidir. Muhabirin yazdığı haberin haber olup olmadığını belirlemek için sorması gerekenler var. Haber nasıl olmalı. Yazılan metin haber midir? Bunun için muhabirin kendine şu soruları sorması gerekir:


  • Bu haber,haber değerlerinin hangilerine uyar?
  • Kaç okuyucu bu haberle ilgilenir. İlgilense de ne derecede ilgilenir?
  • Okuyucuların kişisel işleri, iş yerleri, yöneticileri veya içinde yaşadığı toplumla ilişkileri yönünden ilgilendirir mi?
  • Haberin önemli sonuçlar doğurma olasılığı var mı?


Bir haber nasıl olmalı?


Bu soru şöyle yanıtlanabilir
  1. Haber açık olmalıdır. Herkesin anlayabileceği bir üslup ve dille yazılmalıdır
  2. Sade olmalıdır. Yalın bir teknikle yazılmalıdır
  3. Doğru olmalıdır. Doğru bilgilere dayandırılarak yazılmalıdır
  4. Kesin ifadeler içermelidir. Kuşku, olasılık, tehdit içermemelidir.
  5. Habercilik kurallarına uygun olmalıdır

Bu saydıklarım bir haberi oluştururken dikkat etmemiz gerekenlerden birkaçıdır. Çünkü objektif haber yazarken bunlara dikkat etmemiz gerekir. Haberin okuyucular tarafından ilgi görmesini, dikkat çekmesini istiyorsak haber yazma sürecinde bunlara dikkat etmemz gerekiyor. İşte tam bu noktada bilgi ve enformasyonun farkı ortaya çıkmaktadır. Her bilgi veren metin haber değildir. Bazı bilgiler harmanlanıp, okuyucunun ilgisini çekecek hale getirerek işlenmesi enformasyondur. Haber nasıl yazılır diye merak edenler haber yazma sürecinde bunlara dikkat etmeliler. Yoksa yazdığımız metin haber meti olmaktan çok uzak olur ve sadece bilgi veren sıradan bir metin haline gelir.

Haberde 5n 1k nın önemini tekrar burada uzun uzun yazmayacağım. Haberi yazarken 5n 1k kuralına göre hareket edilmesi haberin okunurluğunu artıran önemli bir faktördür. Bütün burada saydıklarım haber yazma sürecinde dikkat edilmesi gereken asgari hususlardır. 

1 yorum:

  1. Haber yazısında neler bulunur. Haberde ne bulunur. Haberde olması gerekenler. Haber yazarken muhabirin kendine sorması gerekenler nelerdir ?

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...