Editör nedir? Editör kime denir?

Editör nedir? Editör kime denir?


Editör, haberlerin okurun yada izleyicinin ilgisini çekecek şekilde yazılıp düzenlenmesinden, haber içeriğinin yeniden kurgulanmasından

sorumlu kimsedir.

Editörler, ajanslardan, muhabirlerden ya da diğer haber kaynaklarından gelen haberleri yayın organının politikasına uygun olarak yeniden düzenleyerek, gerektiğinde,haberi ters takla attırarak haberi okura ya da izleyiciye en ilgi çekici şekilde sunulmasını sağlayan kişilerdir. Bu anlamda gerekirse redaktörlük yaptıkları da söylenebilir.


Bir yayın organında birden fazla editör bulunabilir. Her editör kendi bölümünden sorumludur. Baş editör ise yazı işleri müdürü olarak tanımlanabilir. Editörler, muhabirlerin yazdıkları haberlerdeki belirli noktaları ön plana çıkararak bazen muhabirin bir cümle ile geçiştirdiği ince bir detayı genişletip manşete taşıyarak ya da bir fotoğraftaki ince bir detaydan yola çıkarak habere yepyeni bir şekil veren ve çoğunlukla da muhabirin yazdığı haberin çok dışında, apayrı bir haber gibi yeniden işleyen kişilerdir.



Editör yardımcısı kimdir

Editöre, yayının hazırlanması sürecinde yardımcı olan kimsedir.  Editör yardımcısı da aynen editör gibi süreli yayınların çıkarılmasına yardımcı olur, yazım ilkelerine ve kurallara uygunluğunu denetler. Standart referansları kullanarak yazılardaki verileri doğrular, daha uyumlu, daha olmaları veya ayrılan yere göre ayarlanmaları amaçlarıyla yazıları yeniden kaleme alır. Sayfa düzenini resimlerin yerlerini ve büyüklüklerini göstererek hazırlar. Gazeteye dışarıdan gönderilen yazıları okur ve aralarından bazılarını editör tarafından yeniden gözden geçirilmek üzere seçer. Başlıkları ve alt başlıkları belirler. Yayınla ilgili yazışmaları yanıtlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...