Muhabirin görevleri

Muhabirin görevleri



muhabir olay yerinde ne yapar

 Muhabir olay yerinde ne yapar ? Habercinin görevi olay yerinde haberi oluşturan soruların yanıtlarını mümkün olan en kısa sürede ve en doğru biçimde toplamaktır. Haberci olay yerine gitmeden önce vakit bulabildiği takdirde olay ya da konu ile ilgili ulaşabildiği her kanaldan bilgi toplamalı, ev ödevini eksiksiz yapmalıdır. Ani gelişen olaylarda ise önceden bilgi toplamak için zaman bulunamayabilecektir. Bu durumda derhal olay yerine ulaşmak en doğru şey olacaktır.


Haberci olay yerinde haber içeriğini oluşturabilecek bilgiye ulaşmak için ilgili kişilerle ve görgü tanıkları ile görüşmelerde bulunmalı, haberi oluşturacak delillerin neler olduğunu görmeye çalışmalıdır. Ancak bunu yaparken kendisine verilecek bilgilerin güvenilirliğine her zaman şüphe ile yaklaşmalıdır. 


Olayın izlenebileceği en iyi konumun neresi olduğunun belirlenmesi de çoğu zaman önemlidir. Açık hava toplantı ya da gösterilerinde hem konuşmacı ya da gösteride bulunanları hem de dinleyicileri rahat bir şekilde izleyebileceği bir yer, salon etkinliklerinde ise organizasyon komitesince belirlenmiş olan sahneye mümkün olan en yakın yer tercih edilmelidir.


Olay yerinde hızlı davranmak kadar, soğukkanlı olmak da önemlidir. Hızlı not almak kadar, haberin ana çatısını da olay yerinde zihinde planlamak gazeteciye zaman kazandıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...