Ambargolu haber, konserve haber, rutin haber

AMBARGOLU HABER - KONSERVE HABER - RUTİN HABER


haber türleri, ambargolu haber


 Haberin belirli bir gün ve saatten önce yayımlanmaması konusunda muhabire uyarıda bulunulması ambargolu haber manasına gelir. Haber kaynağı olayın belirtilen gün ve saatten önce kamuya duyurulmamasını muhabirden isteyebilir. Bu tür haberler kaynağın istemi doğrultusunda belirtilen zamana kadar bekletilir ve zamanı gelince yayımlanır.

Meslek etiği bakımından muhabirin, haber kaynağının belirttiği gün veya saatten önce haberi yayımlamamak konusunda gerekli özeni göstermesi gereklidir. Çünkü haber kaynağı muhabirin verdiği söz ya da güvence üzerine haberi açıklamış ve bu konuda ona güvenmiştir. Muhabirin de bu güvene layık olarak haber kaynağının isteklerine uygun davranmak konusunda gerekli özeni göstermesi gerekmektedir. Bu özeni göstermeyen muhabirin, aynı haber kaynağı ile daha sonraki ilişkilerinde sorunlar yaşaması olasıdır ve bu kaynaktan haber elde etmesi hayli zorlaşacaktır.  Firmaların hazırladıkları bazı basın bültenlerinin başında "ambargolu haber, gün ve saat" yazıyorsa muhabirin bu uyarıyı dikkate alarak haberi belirtilen gün ve saate kadar bekletmesi gerekir.


KONSERVE HABER



konserve haber


Konserve haber, yayınlanma aciliyeti olmayıp daha sonra da yayınlanabilecek türdeki haber demektir. Haberlerin en büyük özelliği ömürlerinin kısa olmasıdır. Daha uzun ömürlü olan kimi haberler daha sonra da yayınlanabilir. Konserve haber olarak adlandırılan bu tür haberlerde geçen zamana göre güncelliğini yitirme söz konusu değildir. Eş deyişle her zaman kullanılabilecek, her zaman okurun dikkatini ve ilgisini çekecek nitelikteki haberler "konserve" olarak el altında tutulur ve haber sıkıntısı olduğunda bunlar kullanılabilir. Örneğin sarmısak yemenin faydaları, zayıflama yöntemleri, ilginç buluşlar,kişisel bakım ve AIDS'ten korunma yöntemleri gibi haberler konserve haberlerdir.



RUTİN HABER



Rutin haber, her gün olan, sıradan, alışık olunan haber demektir. Olacağı önceden bilinen ve olağanüstü bir özelliği bulunmayan haberler rutin haber olarak değerlendirilir.


Haberlerin birçoğu olağan, rutin haberlerdir. Diğer bir deyişle bu tür haberler, her zaman gerçekleşen ve okurun alışık olduğu haberlerdir. Bunlarda yer, kişiler ve zaman farklıdır. Ancak olayın ana teması aynı çerçevede gelişir. Örneğin; hatalı sollama nedeniyle trafik kazası yapanların haberleri, geçim sıkıntısı nedeniyle intihara teşebbüs edenlerin haberleri, konferans, seminer, sergi ya da açılış haberleri bu tür haberlerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...