Basın nedir? Basının sorumlulukları nelerdir?

 Basın nedir basının sorumlulukları nelerdir


Basın, belli zamanlarda yayımlanan gazete ve dergi gibi basılı yayınların genel adıdır.  Günümüzde basın kavramı haber ve fikirleri toplama, değerlendirme, işleme ve bunları başkalarına ileterek kamuoyu oluşturmayı mümkün hale getiren basılı ve yazılı kitle iletişim araçlarının bir bütünü olarak tanımlanmalıdır. Bu ifadeyle, periyodik olarak yayımlanan gazete, dergi ve bültenler basın tanımı içerisinde yer alır.
Dolayısıyla belli benzer işlevleri nedeniyle radyo, televizyon, internet gibi kitle iletişim araçlarını basın kavramı içinde değerlendirmek doğru olmaz. Basın kavramı daha çok gazete ve dergileri tanımlar. Basın kavramı ile medya kavramının birbirinin yerine kullanıldığı da görülür. Bazı ifadelerde, sözlü basın, görüntülü basın, elektronik basın gibi tanımlarla elektronik iletişim araçları da basın adı altında toplanır. Ancak medya kavramı bütün kitle iletişim araçlarını içeren en geniş tanımlamadır. Tanımladığımız basının birtakım sorumlulukları vardır:

Basının okura ve kendine karşı sorumlulukları vardır. Çağdaş ve demokratik toplumlarda yasama, yürütme ve yargı güçleri ile toplumun sac ayaklarından bir diğeri olarak basın gösterilir. Bu nedenle basının sorumluluklarının en önemlisi, toplumsal dengelerde dördüncü güç olmasıdır. 


Ayrıca basının sorumluluğu toplumun resmi organları tarafından belirlenmiş ve kanunlarla çizilmiş sorumluluklarına dayanır. Devlete karşı bu sorumluluğunun yanında basın işletmelerini diğer işletmelerden farklı kılan toplumsal ve kamusal sorumlulukları ikinci plandadır. Üçüncü sorumluluğu ise kendi kendine kabullendirilmiş sorumluluk, özdenetim ve bireysel sorumluluklardan bahsedilebilir. Ama en önemlisi, gazeteci, asıl sorumluluğunu okuyucuya karşı hisseder.

1 yorum:

  1. Basın nedir basının sorumlulukları nelerdir. Basın, belli zamanlarda yayımlanan gazete ve dergi gibi basılı yayınların genel adıdır. Günümüzde basın kavramı haber ve fikirleri toplama, değerlendirme, işleme ve bunları başkalarına ileterek kamuoyu oluşturmayı mümkün hale getiren basılı ve yazılı kitle iletişim araçlarının bir bütünü olarak tanımlanmalıdır.

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...