Medya nedir. Medya denince ne anlamalıyız

Medya nedir ? Medya denince ne anlamalıyız


Medya aslına bakılırsa kitle iletişim araçlarının genel adıdır. 
İnsanoğlunun haberleşme eylemi bir takım sesler ve işaretlerle başlamıştır.  Daha sonra yaya ve atlı habercilerle devam ede gelmiştir. Yaşanılan, tanık olunan, merak edilen, başkalarına aktarma ihtiyacı duyulan her bilgi,duygu ve düşünce haberleşme eyleminin konusunu oluşturur.


 İnsanlığın gelişimiyle birlikte haberleşme eyleminin teknik, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel boyutları da gelişim gösterir. Kitlesel haberleşmeye olanak sağlayan her türlü ortam ise "medya" adıyla anılır. Gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon ve internet gibi, mesajın kitlelere ulaşmasını sağlayan, kitle haberleşme araçlarının tamamı "medya" kavramı içinde yer alır. Bu nedenle "medya" kavramından söz edildiğinde bunun yalnızca bir gazete ve televizyon kuruluşu için kullanılması yanlış olacaktır. Tek bir yayın organından hareketle "medya" tanımlamasında bulunmak da çok büyük bir genelleme anlamına gelecektir. 

Medya kavramının bu geniş tanımının üzerinde durmakta büyük yarar var. Çünkü medyaya yönelik değerlendirme ve eleştiriler incelendiğinde kavramın yanlış kullanıldığı bazı yerler dikkat çekmektedir. Kimi yayın organlarının içeriklerine yönelik eleştiriler, yanlış bir biçimde "medya" kavramıyla tanımlanmakta. Ancak medyaya yönelik eleştirilerin de yine medyanın bir başka bölümünde yayınlandığı konusu gözardı edilmektedir. Kimi yerlerde de medya kavramı yalnızca televizyon ve radyo gibi kitle iletişim araçlarının genel adı gibi kullanılmakta, basılı kitle iletişim araçlarının genel adı olan "basın" kavramı medya kavramından ayrı olarak ifade edilmektedir.  Anlaşılacağı gibi bu ayrım da aynı yanlışın içine düşmektedir. Söz konusu yanlış kullanımların açığa kavuşması, kamuoyunun medya kavramına yüklediği anlamın yerine oturması anlamında önemlidir. Medya, kitle iletişim araçlarının genel adıdır.



İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Medyanın temel işlevleri
Türkiye'de medya patronları
Gazetecilerin bilmesi gereken temel kavramlar
Haberin 7 temel özelliği


1 yorum:

  1. Medya nedir ? Medya denince ne anlamalıyız. Medya ne demektir. Medyanın anlamı nedir...

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...