Gazete nedir. Gazetenin özellikleri

Gazete nedir. Gazetenin özellikleri


Gazete, farklı konularda haber ve bilgi vermek için yorumlu ya da yorumsuz olarak, her gün ya da haftanın belirli günlerinde düzenli olarak çıkan basılı yayındır.
gazete nedir


Gazetenin Özellikleri:


  • Gazete diğer kitle iletişim araçlarına göre okunması daha kolay ve ilgi çekicidir. 
  • Gazeteler, televizyon ve radyo gibi belli merkezlerde ya da belirli cihazlara gereksinim duyulup dinlenen veya izlenen yayınlardan farklıdır. 
  • Gazeteyi her isteyen okuyucu cebinde, çantasında rahatlıkla taşıyabilmekte, istediği zaman ve mekanda rahatça okuyabilmektedir. 
  • Gazetelerin tümü ya da belli konulardaki haberlerin arşivlenmesi, saklanması çok kolaydır
  • Gazete haberleri kalıcıdır. Her zaman için tarihi bir belge niteliği taşır.
  • Gazeteler, haberlerine daha geniş anlamlar kazandırmak için belli bir kitleyi etkilemek, kamuoyu yaratmak, konuyu gündemde tutmak gibi nedenlerle haberleri tekrar tekrar gündeme getirebilir.
Gazeteleri içeriklerine, boyutlarına, yayın politikalarına, yayın periyotlarına göre sıralamak mümkündür.

Bulvar Gazetesi: Haberleri çok abartılı ve büyük puntolu sansasyonel başlıklarla sunan gazetelerdir. Avrupa'da genellikle bulvarlara ve sokaklara serilerek satıldığı için bu adı alan gazeteler haberleri çok abartılı biçimde sunar. Bu gazeteler, ilgi çekici büyük fotoğraflarıyla da dikkati çeker. Bulvar gazetelerinin en büyük özelliği fazla düşündürmeyen ve yormayan gazeteler olmasıdır.

Duvar gazetesi: Çoğunlukla okul ve derneklerde duvardaki bir panoya asılan, elle, daktiloile ya da bilgisayar çıktılarıyla bir araya getirilen yazıların yer aldığı gazetelerdir.

Naylon gazete: Gazeteciliğin gerçek işlevini yerine getirmeyen ancak resmi ilan almak ya da çıkar sağlamak için yayınını sürdüren gazetelerdir. 

Referans gazetesi: Klasik gazetecilik ilkelerinin geçerli olduğu ve küpürleri belge niteliği taşıyan, atıf ve alıntılarla yazılarından yararlanılan gazetelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...