Mezuniyet yıllığı nasıl hazırlanır

Okul yıllığı nasıl hazırlanır

Okul yıllığı nasıl hazırlanır

Her şeyi son ana bırakmak öğrencilerin genel alışkanlığı olduğu için mezuniyetin sonunda da bir yıllık yazma telaşı yaşanır. Artık okulun son senesine hatta son 1-2 ayına girilmiştir ve arkadaşların bir çoğu ile görüşme fırsatı eskisi gibi sık olmayacaktır. Bu nedenle de bu güzel arkadaşlıkların güzel bir şekilde hatırlanması için yıllık hazırlama işine girişilir. Yoğun bir çalışma sonunda da yıllıklar hazırlanır ve güzel bir hatıra olsun diye öğrencilere verilir.

Kimi öğrenciler yıllık konusunda bir şey bilmez, yıllık nedir ne değildir, nasıl hazırlanır, neler yazılır, yıllıkta neler bulunur… Bu konularda bir bilgisi bulunmaz ve bu noktada daha önce yıllık hazırlamış olanlardan fikir ve yardım almaya çalışırlar. Verilen fikirler de çoğu zaman pek tatmin edici olmaz. Bu nedenle daha önce hazırlanmış yıllıklara bakılır. Daha farklı bir çalışma ortaya koymak istenir.  “Bizimki çok farklı olacak”, “En iyisi bizimki olacak” iddialarıyla yıllık hazırlama işine başlanır.
Yıllık hazırlama hem eğlenceli hem de meşakkatli bir iştir. Bu yazımızda yıllık hazırlama sürecinin nasıl işlediğini, yıllık hazırlarken nelere dikkat etmeniz konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Organizasyon önemli

Okul yıllığı nasıl yapılır

Yıllık hazırlama işinde organizasyon çok önemli. Her şeyden önce sınıfça yıllık hazırlama ekibi oluşturun ve iş bölümü yapın. İş bölümü yapılarak herkesin kendine verilen görevle ilgilenmesini sağlayın. Ekibiniz çok kalabalık olmasın. Nerde çokluk orda bokluk… İş bölümü yaptıysanız ilk yapmanız gereken şey hep birlikte nasıl bir yıllık istediğiniz konusunda fikirlerinizi söylemek… Bu noktada daha önce hazırlanmış yıllık örneklerine bakmanız sizlere yardımcı olacaktır.

Fiyat araştırması yapın

Hazırlayacağınız yıllığın taslağını kafanızda oluşturduysanız ilk işiniz piyasada yıllık yapımı, yıllık basımı yapan firmalarla iletişime geçerek fiyat araştırması yapmak olmalı. Bu işlerle genellikle fotoğraf stüdyoları ilgileniyor. Bulunduğunuz şehirdeki fotoğrafçılara tek tek giderek kafanızda taslağını oluşturduğunuz yıllığı tarif ederek fiyat alabilirsiniz. Fiyat araştırması yaparken yıllık paketinin içinde neler olduğu konusunu da sorun. Mesela bazı fotoğrafçılar yıllık + DVD+büyük boy fotoğraf + kupa + Oscar vs… paketleri bulunuyor. Fiyat alırken bunları sorun ve paket içeriklerini dikkate alın. Size en uygun paket fiyatını veren firma ile her şeyi çok net konuşun. Fiyat net olsun… “Yaaa tamam o işi biz yaparız fiyatı da hallederiz falan demesin”. Yıllığı ne zaman teslim almak istediğinizi belirtin. Tarihleriniz net olsun. Net olmazsa fotoğrafçı bunu her zaman ileri bir tarihe sallayacaktır. Temmuzda hazır olsun demeyin ya da temmuzun ilk haftası teslim ederim derse net tarihte ısrar edin. Mesela “Temmuzun 3’ünde hazır olmasını istiyoruz. Geç kalırsa ödeme yapmayız” diyin. Emin olun daha önce bile hazırlayıp teslim edecektir.

Tarihi ve ödenecek tutarı netleştirin

mezuniyet yıllığı nasıl hazırlanır

Hiçbir şey muallâkta kalmasın. Firma ile anlaştıktan sonra 1-2 gün içerisinde sınıfça toplu fotoğraflarınızı hangi tarihte çekileceğini kararlaştırın ve bu tarihi fotoğrafçıya hemen bildirin. O gün gelip farklı farklı toplu fotoğraflarınızı çeksin. Aynı şekilde stüdyo fotoğraflarınızı hangi tarihte çekilmek istediğinizi de net bir şekilde belirtin. Her şey net olursa başınız ağrımaz. Fotoğrafçı ile konuşacağınız diğer bir konu da ödeme konusu. Fotoğrafçı işe başlarken bir miktar kaparo isteyecektir veya toplam tutarın yarısını ödemenizi isteyecektir. Bu noktada dik durun toplam tutarın yarısını ödemeyi değil bir miktar kaparo ödemeyi seçin. Kaparo da toplam tutarın beşte birinden fazla olmasın. Fiyat ve ödeme konularında dik durursanız göreceksiniz ki hem işiniz zamanında bitmiş olacak hem de yıllık hazırlamanın maliyeti azalacaktır.

Hemen işe koyulun


Fotoğrafçı ile tüm konular net bir şekilde konuşulup anlaşıldıktan sonra hemen çalışmalara başlamak gerek. Yıllık organizasyon ekibi hemen çalışmalara başlayarak herkesi organize etmelidir. Yapılan iş bölümü gereği yıllıklarda yer alacak yazılar kimde toplanacaksa herkese yıllık yazılarının son teslim tarihini belirterek o tarihte herkesin kendi sayfasında yer alacağı yıllık yazılarını CD’ye ya da başka bir dijital ortama aktarılmış şekilde hazır olmasını sağlamalıdır. Yıllık yazılarında neler bulunur ve yıllıklarda ne yazılır konusuna daha sonra değineceğim.

Hocaları unutmayın


Yıllığınızda hocalarınızın temennilerinin ve düşüncelerinin yer aldığı bir bölüm olmalı. Bu nedenle yıllığınızda yazılarının yer almasını istediğiniz hocalarla iletişime geçerek onlara yıllık yazıları yazdırabilirsiniz. Hocalarınızın fotoğraflarını unutmayın… Yıllıklarımızda arkadaşlarımızla çekindiğimiz kendi fotoğraflarımızı da kullanabiliriz ve bunun için birkaç sayfa ayırabiliriz. Mesela bir eğlence, parti, disko, çiğ köfte partisi, halı saha maçı, dürüm yerken, kitap okurken, sınava hazırlanırken vs….   kendi çektiğiniz fotoğrafları da bir CD’ye aktararak yıllık hazırlama ekibine verebilirsiniz.


Sınıfın enleri kısmı

Yıllığınızın bu bölümünde sınıfın enlerini yazabilirsiniz. En karizmatiği, en yakışıklısı, en sıradışı olanı, en samimi olanaı, en çok güleni, en güleryüzlüsü, en suya sabuna dokunmayanı, ne cıvığı.... gibi tanımlamaları sınıfta en uygun arkadaşlarınızın için yapabilirsiniz

Arkadaşlarınıza yıllık yazıları yazdırın


Arkadaşlarınıza yıllık yazıları yazdırın. En samimi olduğunuz, en sevdiğiniz arkadaşlarınızdan başlayarak giderek azalan bir sıra ile yıllık yazıları yazdırın. Önceliklerinizi samimi olduğunuz arkadaşlarınıza verin. Bu arkadaşlarınızın yazıları yıllıkta size özel olarak ayrılmış yıllık sayfasında yer alacak olan yazılar. Yazılar ne çok kısa olsun ne de destansı ve uzun olsun. Yıllık yazıları yazma aşamasında sizinle selamı sabahı olmayan ya da sizinle iletişime bile girmeyen, kişiler sizden kendileri için yıllık yazısı yazmanızı rica edecektir. Bun talepleri kesin bir dille reddedin.  Yıllık yazılarınızı word ortamında yazarak CD’ye aktarın ve yıllık hazırlama ekibine teslim edin. Yıllık hazırlama ekibinden görevli arkadaşlarınızdan biri bunların hepsini toplayıp anlaşma yapmış olduğunuz yere, belirtilen tarihte toplu halde versin.


Son hazırlıklarınızı yapın

Yıllık yazısı ve arkadaş ortamı fotoğraflarımızı teslim ettikten sonra fotoğrafçıya toplu fotoğraf için bildirdiğimiz tarihte hazır olun. Organizasyondan sorumlu olan arkadaş toplanma işini organize etsin. Toplu halde mezuniyet kıyafeti ile ayakta, hep birlikte kep atarken ve kendi tasarladığınız farklı formatlarda fotoğraflarınızı fotoğrafçıya çektirin. Bundan birkaç gün önce veya sonra da stüdyo fotoğraflarınız çekilecektir. Bunun için de hazırlıklarınızı yapmış olun.
Son olarak
  
  • Yıllık yazılarınızı arkadaşlarınıza yazdırdınız ve yıllık hazırlama ekibindeki arkadaşlara teslim ettiyseniz, bu yıllık yazıları bulunan CD’ler toplanıp anlaşma yapılan fotoğrafçıya verilsin.
  • Arkadaşlarınızla cafe, disko, halı saha vb. ortamlarda çekilip seçtiğiniz fotoğrafları seçip yıllık hazırlama ekibindeki arkadaşlara teslim ettiyseniz. Bu fotoğrafları aktardığınız CD’ler toplanıp anlaşma yapılan fotoğrafçıya verilsin.
  • Sınıfça toplu çekilen fotoğraflar seçilip beğenilsin ve fotoğrafçıya seçilen fotoğraflar hakkında bilgi verilsin.
  • Stüdyoda çekilen fotoğrafları da seçip hangisinin sizin sayfanızda yer alacağına karar verdiyseniz bunu da fotoğrafçıya söyleyin. 
  • Yıllık hazırlama ekibi bunları son bir kez kontrol ettikten sonra fotoğrafçıya baskıya göndermesi için “OK” verebilir. 
  •  Bu aşamalardan sonra tek yapmamız gereken şey beklemek. Fotoğrafçıyla anlaştığınız tarihte yıllıkların elinize ulaşması için bekleyeceksiniz. Hadi kolay gelsin




1 yorum:

  1. Merhaba yıllık (andaç) içerik olarak belirlendi ekipler kuruldu asıl sorum şudur yıllık içerik sonrası için ne gibi adımlar izlenebilir. Örneğin dizayn (kapak) gibi alt başlıklar neler olabilir.

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...