Fotoğrafın arka planını bulanıklaştırma - Resimli anlatım

Photoshop ile fotoğrafın arka planını bulanıklaştırma

fotoğrafın arka planını bulanıklaştırma

Profesyonel fotoğraf makinelerinin hemen hemen hepsinde yapılan ayarlar sayesinde fotoğraflar arka planı bulanık (flu) olacak şekilde çekilebiliyor.  Arka planı bulanık olan fotoğraflar da o fotoğrafa biraz daha estetik ve güzellik kazandırdığı da bir gerçek.  Peki fotoğraflarımızı arka planı bulanık (flu) yapmak için sadece profesyonel bir fotoğraf makinesi mi kullanmak zorundayız. Tabiki hayır. 

Bazı bilgisayar programları sayesinde arka planı bulanık olmayan, her yeri net olan fotoğrafların arka planlarını bulanıklaştırmak mümkün.  Bu programlar ile yapacağımız bazı düzenlemeler sayesinde fotoğraflarımızın ana nesnesini ön plana çıkararak arka planını bulanıklaştırabiliriz.

Fotoğraflarımızın arka planını bulanıklaştırmak için piyasada birçok program bulunuyor. Ama biz bu konuda gayet başarılı olan, fotoğraf düzenleme konularında daha profesyonel olan Adobe Photoshop programını kullanacağız.  Adobe photoshop programının hangi sürümünü kullanırsanız kullanın yapacağımız işlem hemen hemen aynı. Şimdi sizlere Photoshop ile fotoğrafın arka planını bulanıklaştırmayı resimli bir şekilde anlatacağım. İleride bunun için hazırladığım videoyu da ekleyeceğim. Aslında photoshopta fotoğrafın arka planını bulanıklaştırmak için birçok yöntem var.  Size en çok kullandığım, bana en kolay gelen yöntemi anlatacağım. Buradaki aşamaları sırası ile uyguladığınızda gayet basit bir şekilde arka planı bulanıklaştırabileceksiniz.

Photoshop ile fotoğrafın arka planını bulanıklaştırma

1)- Öncelikle üzerinde çalışma yapacağımız görselimizi Adobe Photoshop programı ile açıyoruz.



2)- Fotoğrafımızı açtıktan sonra sağ taraftaki layers (katmanlar) panelinden açtığımız görselin kopyasını alacağız. Bunun için katmanlar kısmındaki görseli seçili iken ctrl+j tuşlarını kullanıyoruz. Gördüğünüz gibi katmanlar panelinde fotoğrafımızın bir kopyası oluştu

3)-  Görselimizin üzerinde çalışma yapabilmemiz için o görseli korumalı kutu içerisine almamız gerek. Korumalı kutu içine almak için az önce kopyaladığımız görseli seçiyoruz ve sağ tıklayıp “convert to smart object” diyoruz.


4)- Bu katman seçiliyken, yani az önce “convert to smart object” dediğimiz katman seçiliyken yukarıdaki menüden “Filter-Blur-Gaussian blur “ u seçiyoruz.  Seçtikten sonra karşımıza küçük bir pencere çıkacak. Ve görselinizin her tarafının bulanıklaştığını göreceksiniz.  Bu penceredeki değerlerle oynayarak fotoğrafımızın bulanık olmasını istediğimiz kısmının ne kadar bulanık olmasını istiyorsak ona göre ayarlıyoruz ve “OK” diyoruz.






5)- Daha sonra yine layer (katmanlar) panelinden az önce seçtiğimiz fotoğrafın seçili olduğunu kontrol edelim. Fotoğraf seçili olsun
6)- Görselimizin seçili olduğuna emin olduktan sonra görselimize maske uygulayacağız.  Bunun için programın sağ alt kısmındaki panelden “add layer mask” diyoruz. Buradaki amaç her tarafı bulanık hale gelen fotoğrafın bulanık olmasını istemediğimiz kısmını ortaya çıkarmak…


7)- Görselimize mask uyguladıktan sonra layer kısmında görselimizin yanında beyaz bir kutucuk oluştuğunu göreceksiniz. Gördüysek bir sonraki aşamaya geçebiliriz.


8)-  Mask uyguladıktan sonra oluşan beyaz kutucuk seçili haldeyken Adobe Photoshop programının sol  tarafındaki araçlar panelinden fırçamızı (brush tool) seçiyoruz.

9)-  Brush tool’u seçtiysek aşağıdan siyah rengimizi seçiyoruz ve fırça büyüklüğünü ve sertliği ayarlıyoruz. Fırça büyüklüğünü hangi ölçülerde seçeceğiniz size kalmış. Sertlik (hardness)  değerini “0” yapıyoruz.



10)- Şimdi ise görselimizdeki bulanık olmasını istemediğimiz kısımları az önce seçtiğimiz fırça ile görselin üzerinde yavaşça gezdiriyoruz. Bunu yaparken bulanıklığın gittiğini fark edeceksiniz.

11) -  Görselimizdeki istediğimiz kısımların bulanıklığını giderdikten sonra fotoğrafımız artık hazır. Şimdi fotoğrafımızı kaydedelim. Bunun için üsteki menüden “File—save as” diyoruz.  Buradan fotoğrafımızı  kaydedeceğimiz yeri  seçiyoruz. Çalışmamıza isim veriyoruz.  Hangi formatta kaydetmek istiyorsak o formatı seçiyoruz. Genelde “jpeg” seçilir.  Jpegi seçiyoruz ve “jpeg options” penceresi açılacak. Buradan fotoğrafımızın kalitesini seçiyoruz. En iyi kalite 12 yi seçip “ok” diyoruz.



12)- Artık fotoğrafımız kullanıma hazır. Kolay gelsin :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...