Gazetecilerin sorumlulukları

Gazetecilerin sorumlulukları

Haberin doğru olması,  genellikle gazetecilerin görevlerinin sorumluluğunu bilerek haber yaptıklarının bir kanıtıdır. “Sorumsuz” gibi kötü bir sıfatla damgalanmayı hiçbir gazeteci istemez. Basın özgürlüğünü diledikleri gibi kullanabileceklerini düşünen, istediklerini yapan gazetecilerin bu duruma pek de aldırdıkları yoktur.  



basının sorumlulukları


Haberini sorumsuz bir şekilde verip vermediği bu gazetecilerin umurunda bile değildir. Bu bakımdan kendi kendini denetleme mekanizması basın ahlak yasası doğal olarak hep sorumsuz bir şekilde çalışan gazeteciler için geliştirilmiştir.

Gazetecilerin sorumluluğu genelde haberlerin doğru olmasıyla ilişkilendirilir. Aslında haberin doğru olması, açık, sade ve kesin bir dille kaleme alınması, haberciliğin temel gerekliliğidir. Haberin doğruluğu, güvenilir olması, haberin gerçek anlamda haber olması yönünden, sürekli olarak dikkate alınır. Doğru /yalan haber ayrımları ya da karşılaştırması hep bu mantık çerçevesinde gündeme gelir. Böylelikle gazeteciler suçlanır veya beğenilir. Aynı şekilde birçok kişi gazeteleri eleştirerek, “gazeteler hiçbir şey vermiyor” der. İnsanlar öğrendiklerinin ve başkalarına haber diye verdiklerinin pek çoğunu gazetelerden veya diğer yayın organlarından toplamışlardır.

Gazetecilerin sorumluluğuna yönelik bu yakıştırmaların, gazete yöneticileri ve gazetelerin kendileri tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmesi büyük bir zorunluluktur.  Bu nedenle gazetelerin daima halkın iyiliğini istemeleri esas amaçları olmalı, kendilerini hep doğruyu arayıp bulmaya adamaları gerekir. Aynı zamanda gazeteciler, kendilerinin de insan olduklarını, yanlış yapabileceklerini bilmelidir.  Verdikleri haberlerde yüzde yüz doğru olmasalar dahi, tümünde doğru olmaya çalışmalıdırlar. Ancak bu şekilde haberde taraf tutulduğu gibi suçlamaların önüne geçebilirler.

Gazetecinin ve gazeteciliğin temel amacı ve görevi, doğruların ve gerçeklerin aranıp bulunacağı ortamı yaratmak ve bu ortamı korumaya çalışmaktır. Aslında gazetecinin amacı ve görevi hiç de basit değildir. Gazetecinin görevi patronuna, gazetesine, radyo ve televizyonuna, internette haber sitesine ya da herhangi bir görüşe değildir. Bu nedenle gazeteci iyi bir eğitimci olmalı, ancak hiçbir zaman reformcu olmamalıdır.

Günümüzde gazeteciler bir fikir işçisi olarak önce kendi vicdanlarına, sonra da okuyucularına, dinleyicilerine, seyircilerine karşı sorumludurlar. Gazetecilik sorumluluğu içinde gazeteciler haber toplamakta, topladıklarını değerlendirmekte, önyargısız ve taraf tutmayarak haberlerini yazmaktadırlar. Gerçek anlamda yazılı ve sözlü basın görevlerini tam olarak yapıyorsa, cesur ve atak olarak hareket etmek durumundadır. Ancak bu şekilde meslekte başarılı olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...