Redaktörün görevleri - Redaktör ne iş yapar

Redaktörün görevleri

redaktör

Redaktörler her gazetecilik kuruluşunda aynı işleri yapmazlar. Bazı kuruluşlarda redaktörler, sadece kısa ve yer dolduracak haberlerin düzenlenmesi işiyle görevlendirilir. Bazıları telefonla haber almada başarılıysa, haber toplayan muhabirlerin telefonla verdiklerini almak için çalışırlar.  

Bazıları başka gazetelerde çıkmış haberleri redakte edebilirler.  Gerektiğinde kullanılacak malzemeyi tarayıp ayırırlar.  Haber ajanslarının bilgisayarla geçtiği haberleri tekrar yazarlar. Hatta kendi yayın organlarında veya başkalarında çıkmış haberleri yeniliklere göre geliştirirler ve genişletirler.

Redaktörlere düşen görevler çok çeşitli olmakla beraber yaptıkları işleme çok dikkat etmeleri gerekir. Genelde redaksiyon işiyle uğraşanlar bu nedenle meslekte eskimiş, deneyimli kişilerdir.  Çalıştığı gazetecilik kuruluşunun haber kaynaklarını iyi bilen, kullanılabilecek haberler üzerinde yeterli derecede hüküm verebilecek durumda olanlardır.

Redaksiyon yapan redaktörlerin kendilerine göre haber yazma şekilleri bulunmaktadır. Hepsinin üzerinde anlaştığı ilke haberin tam olarak yazılması ilkesidir. Daha başka bir deyişle, belirli zaman sınırı içinde haber yazma işleminin bitirilmesidir. Zaten redaksiyonun amacı da budur. Bundan dolayı redaktör, sürekli olarak zamanı dikkate almak ve elini çabuk tutmak zorundadır.


Redaksiyon yoluyla haber yazılırken, habere hem iyi bir giriş bulmak hem de bunu tamamlayan gövdeyi düzgün bir şekilde oluşturmak redaktörün görevidir. Redaktör ayrıca haberin sağlıklı ve ilginç olması için gerekli yan unsurları da habere katabilme imkanına sahiptir. Ayrıca, çalıştığı gazetecilik kuruluşunda elindeki habere ne kadar yer veya zaman ayırabileceğini değerlendirme imkanını da bulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...