Haber sitesi kurmak isteyenlere tavsiyeler

Haber sitesi kurmak isteyenlere tavsiyeler


Haber sitesi kurmak, son yıllarda internette en popüler web girişimlerinden biri olarak ön plana çıkmaya başladı. Gazetecilik tecrübesi olan ya da olmayan birçok kişi, haber sitesi kurarak internette kendine bir yer bulma çabası içine girdi. Türkiye’de haber sitesi sayısı çok fahat  kaliteli, düzeyli, objektif, doğru  yayıncılık yapan istikrarlı haber sitelerinin sayısı pek az.

Haber sitesi açmak, her ne kadar basit bir iş olarak görülse de istikrar  ve belli bir kalite isteyen bir iş. Piyasada amaçsız olarak yayın yapan oldukça fazla haber sitesi mevcut.  Haber sitesi açmayı düşünenlerin çoğunun amacı, fazla ziyaretçi çeken, para kazandıran popüler bir haber sitesi sahibi olmak. Bu kadar çok haber sitesinin olduğu bir ortamda başarılı olabilmek için hayli çalışmak ve birçok kritik noktaya dikkat etmek gerekiyor.  Bu durum blog yazarlığı için de geçerli. Haber sitesi açmaktaki temel amaç zaten para kazanmak. Bu nedenle sizi bir adım öne geçirecek çalışmalar yapmalısınız. Haber sitesi para kazandırır mı başlıklı yazımızı okuyarak haber sitesinden para kazanmak için yapılacak çalışmalar hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz

Haber sitesinin hedef kitlesi olmalı

Haber sitesi kuracaksanız hedef kitlenizi net bir şekilde belirlemeniz gerek. Hedef kitlenizi belirleyip, belli bir hedef kitleye yayın yaparsanız daha da başarılı olursunuz.  Kuracağınız haber sitesinin yerel, bölgesel veya ulusal çapta olması ve buna göre yayın yapmanız beraberinde ziyaretçi trafiğinizi de artıracak ve başarıya doğru emin adımlarla ilerleyeceksiniz. Özgün ve kaliteli bir site için hedef kitlenizi belirlemeniz ve içeriklerinizi bu doğrultuda üretmeniz gerek.  Farkındalık yaratmanız, orijinal olmanız gerekiyor.

Alan adı akılda kalıcı olmalı

Haber sitelerinde en önemli konulardan biri alan adı konusudur.  Haber siteniz için seçtiğiniz alan adının akılda kalıcı olması gerekir.  Şunu da belirtelim kısa alan adları daha fazla akılda kalıyor. Akılda kalıcı, haber sitesini ve içeriğini temsil edecek, kısa bir domaine sahip olmak önemli.

Yazılım

Haber sitesi yazılımı, bir haber sitesi için olmazsa olmazdır. Profesyonel bir haber sitesi kurmak isteyenler, sitelerinde kullanacakları haber sitesi yazılımını çok detaylı araştırmalar yaparak belirlemelidir.  Piyasada ücretli ve ücretsiz yazılımlar mevcut.  Aynı zamanda PHP, ASP, Joomla, Wordpress ve Blogger tabanlı çok sayıda haber sitesi yazılımı bulunuyor. Profesyonel kişiler tarafından hazırlanan yazılımlar kullandığınızda belli aralıklarla yeni güncellemelere sahip olabilirsiniz ve böylelikle her zaman için teknik destek alabilme şansına sahip olabilirsiniz.
Yönetici panelinin kolay kullanılabilmesi ve yönetilebilmesi  de haber sitesi için oldukça önemli.  Haber sitelerinde hızlı ve doğru haber girmek, anlık değişiklikleri yapabilmek çok önemli olduğu için yönetici panelinin kolay kullanılır özellikte olması bir avantaj.

Haber sitesi logosu profesyonel olmalı

Haber sitelerinde profesyonel bir logo kullanımı ciddiyet açısından önem taşıyan bir unsur. Logoda kullanılan font, slogan, ikon seçimine dikkat edilmeli. Profesyonelce hazırlanmış bir logo haber sitesinin kimliğini en iyi şekilde temsil etmede bir gereklilik. Türkiye'deki haber sitelerinin logolarının çoğunda kullanılan renkler kırmızı, beyaz, mavi. Türk halkının gözü özellikle kırmızı- beyaz logolara çok aşina. Seçiminizi bu doğrultuda yapabilirsiniz. Sık sık logo değişikliği yapmaktan kesinlikle uzak durun.

Haber ajansı aboneliği

Türkiye'deki haber sitelerin büyük çoğunluğunun içerik kaynağı haber ajansları. Haber ajanslarına üye olan haber siteleri son dakika gelişmelerine ve birçok önemli habere anında ulaşabiliyor. Haber sitenizin haber ajansı üyeliği olursa, büyük sitelerin kullandıkları haberlere erişim imkanınız olabilir. Haber ajansı üyeliklerini aylık taksitlerle ödeyebileceğiniz gibi yıllık da peşin ödeyebilirsiniz. Yıllık ve peşin ödemelerde birçok ajans indirim yapıyor.

Sosyal medya hesapları açılmalı

Sosyal medya, haber sitelerinin daha fazla ziyaretçi çekebilmeleri açısından hayati önem taşıyan bir alan. Sosyal medya hesaplarında, yazılan  haberlerin ve içeriklerin düzenli olarak paylaşılması, yorumlanması haber sitelerin trafiklerini artırdığı gibi arama motoru sıralamasında yükselmelerinde de önemli rol oynuyor. Türkiye'de haber sitelerinin en çok kullandığı sosyal medya siteleri Facebook ve Twitter. Bunların yanı sıra Google+ , Linkedin ve Pinterest siteleri de unutulmamalı.

Editör kadrosunu oluşturun

Haber sitelerinde haberlerin düzenli olarak girilmesi, düzenlenmesi ve yayılması için bir editör kadrosuna ihtiyacınız var.  Gazetecilik ve internet haberciliği tecrübesi olan editörlerden oluşan bir kadro ile çalışmak, etkili bir adım. Küçük çaplı bir haber sitesinde belki 1-2 kişi yeterli olabilir ama profesyonel bir site için daha fazla editör lazım.

Tanıtım

Yeni açılan ve iddialı olmayı amaçlayan bir haber sitesi için tanıtım ve reklam çalışmaları yapılması gerektiğini düşünüyorum. Haber sitesinin tanıtımı ve reklam çalışmaları internet ortamında yapılmalı. Bunun için sosyal medya, trafiği fazla olan internet portalları, forum siteleri, kaliteli bloglar düşünülebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...