İletişim nedir - Kitle iletişimi ne demektir

İletişim nedir - Kitle iletişimi ne demektir







İletişim, en basit tanımıyla, duygu ve düşüncelerin, tasarımların, izlenimlerin ve hatta belli olgu ve olayların akla gelebilen her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Ama bu tanım tek başına yeterli bir tanım olmayabilir.
Çünkü yaşamın özüyle iç içe geçmiş olan iletişime kesin ve net bir tanım getirmek oldukça güçtür. Bu nedenle iletişimi tanımlarken en kapsayıcı haliyle tanımlamakta yarar var. Buna göre iletişimi şu şekilde tanımlayabiliriz: "İletişimde taraf olanların yarattıkları ortak anlamların ortak paylaşımı biçiminde işleyen sürece iletişim denir. Sanırım burada sorun yok.

İletişim konusunda biraz da olsa fikir sahibi olduysak şimdi sizlere kitle iletişiminin ne olduğu konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Kitle iletişimi demek, kitle iletişim araçları olan gazete, televizyon, dergi, mecmua gibi geniş kitlelere ulaşabilen araçlarla yapılan iletişim demektir. İnsanların iletisini, mesajlarını geniş kitlelere ulaştırma olanağı sağladığı için bu iletişime kitle iletişimi denmiştir. Bu tür iletişimde rol oynayan araçlar da kitle iletişim araçları olarak adlandırılmıştır.

Kitle iletişiminde önemli olan şey geniş kitlelere hitab edebilme kabiliyetidir. Kitle iletişim araçları sayesinde toplumda algı oluşturulur. Kamuoyu oluşturulur, toplum yönlendirilir. Aynı zamanda kitle iletişim araçları sayesinde herhangi bir konuda toplumda farkındalık yaratılır. Toplum tarafından hiç bilinmeyen bir konu kitle iletişim araçları sayesinde gündem olabilir ve toplum o konuda düşünmeye, kafa yormaya sevkedilebilir. İletişimde temel olan öğe mesajın karşı tarafa aktarılmasıyken, kitle iletişimi daha geniş kitlelere mesaj ulaştırmayı ve kamuoyu oluşturmayı hedefler.

Hemen hemen herkesin evinde bulunan televizyon bir kitle iletişim aracıdır. Teknolojinin de gelişmesiyle herkesin kullandığı internet de bir kitle iletişim aracıdır. Buralarda yayınlanan, insanlara sunulan bir bilgi, anında binlerce hatta milyonlarca insana ulaşır. Gazeteler de kitle iletişim aracıdır. Ama televizyon ve internet gibi etkili olduğu düşünülemez. Çünkü artık gelişen ve değişen dünyada, teknolojinin insanlara sunduğu nimetlerden dolayı artık çoğu kişi gazete bayiine gidip gazete almıyor. Bunun yerine internetten web sitelerine bakıp gündemdeki konular hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Gazetelerdeki köşe yazılarını okuyabiliyor. Ayrıca, dergi, mecmua, telefon, radyo, telsizler de kitle iletişim aracı olarak değerlendirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata

Haber yazarken yapılan 6 ciddi hata Haber yazma işiyle meşgul olanlar ve bu işle ilgilenenlerin bir kısmı haberi yazma sürecinde haberi y...